-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Március 23-án az oktatás zökkenőmentesen elindult az új, digitális formában az egyetemen

Március 23-án az oktatás zökkenőmentesen elindult az új, digitális formában az egyetemen

A Dunaújvárosi Egyetem a 2019/2020-as tanév első félévét sikeresen lezárta. A tanév második félévét is elindította, amelyből március 23-ig négy szorgalmi hetet sikeresen le is bonyolított, még a hagyományos formában.

Ekkortól lépett életbe a koronavírus járvány miatt a digitális oktatás. Külön munkacsoport dolgozta ki a rendszert, ám ez fajta oktatási módszer nem újdonság a felsőoktatási intézményünknél, hiszen évek óta fejleszti az online oktatási tartalmait.

A fenntartó minisztérium 2020. március 11-én küldött államtitkári utasítása alapján a Dunaújvárosi Egyetem 2020. március 12-14. között rendkívüli rektori oktatási szünetet, majd azt követően 2020. március 16-23-ig előrehozott tavaszi szünetet rendelt el. Az oktatás március 23-tól visszavonásig digitális formában történik. Mint arról a felsőoktatási intézményünk beszámolt nekünk, a március 23-ig tartó időszak alatt az egyetem kibővített oktatásfejlesztési munkacsoportja meghatározta és kidolgozta a digitális oktatás alapelveit és eljárásrendjeit. Ennek alapján felmérésre majd kialakításra került, hogy minden kurzus esetében biztosított legyen a minél hatékonyabb eszközökkel történő online oktatás. A

Dunaújvárosi Egyetem nemcsak az oktatás vonatkozásában, hanem minden szervezeti egysége esetében elkészítette rendkívüli eljárásrendjeit és ezek alapján szervezte át működését. 2020. március 23-án az oktatás zökkenőmentesen elindult az új, digitális formában. A Dunaújvárosi Egyetem a Moodle e-learninges keretrendszert használja évek óta, ami így kötelező jelleggel biztosítja, hogy minden hallgató számára elérhető legyen az összes kurzus online formában. Ennek köszönhetően az online oktatás a rendszerben található szakmai anyagok, tesztek, és különböző online konzultációs formák alkalmazásán keresztül történik. Az oktatók a kurzusok időpontjaiban, illetve levelező tagozat esetében előre egyeztetett idősávban a hallgatók rendelkezésére állnak emailben, a Moodle rendszeren keresztül, vagy a Microsoft Teams alkalmazás segítségével. Ez utóbbi program használatával valós időben tudnak előadást tartani az egyetem oktatói azoknál az óráknál, ahol ez szükséges.

A Dunaújvárosi Egyetem évek óta fejleszti az online és a digitális oktatás feltételeit, a levelezős hallgatók számának emelkedése, illetve a hallgatói sikeresség támogatása érdekében, ezért viszonylag sajátságos és szerencsés a helyzete ebben a tekintetben. Az online oktatás az egyetem képzései során mindig is nagy figyelmet kapott, mind az oktató kollégáktól, mind a hallgatóktól egyaránt.

A Dunaújvárosi Egyetem közel 10 évvel ezelőtt hozta létre önálló szervezeti egységét Online Studium néven, melynek feladata az online oktatási tartalmak fejlesztése. Ennek köszönhetően mára teljes mértékben online kurzusok érhetők el több, mint 100 (77 magyar nyelvű és 28 angol nyelvű) tantárgy esetében a hallgatók számára. Külön szabályzat megalkotására nem volt szükség, szerencsére már korábban is alkalmazott az Egyetem digitális formában történő vizsgáztatásokat. A számonkérések a Moodle rendszerben kiadott és határidőre elkészített feladatok, beadandó dolgozatok megoldásán, valamint a kurzusok közben és végén megírt számonkérésen alapulnak majd. Azokat a számonkéréseket, ahol elengedhetetlen a személyes részvétel, mint amilyenek például a labormérések, még áttekintik. Ezekről a teljesítésekről az oktatók kurzusonként értesítik a hallgatókat.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW