-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet A dunaújvárosi milliárdos médiamutyi folytatódik

A dunaújvárosi milliárdos médiamutyi folytatódik

A dunaújvárosi milliárdos „médiamutyi” újabb fejezetéhez érkezett. Május 22-én kellett volna felbontani a „Médiarendszer üzemeltetése” tárgyú közbeszerzéses pályamunkákat tartalmazó borítékokat, ám ez elmaradt, ugyanis a pályázati kiírás szövegét ismételten módosították.

Az első módosításnál kikerült a DSTV, mint címkézett magáncég. A mostani javítások közül az egyik a dunaujvaros.hu portállal kapcsolatos. Eddig a város honlapjának a műszaki üzemeltetése és karbantartása szerepelt a kiírásban. Csupán arra nem gondoltak, hogy erre a feladatra élő szerződéssel rendelkezik valaki, így az nem szerepelhet a kiírásban. Megtehették volna azt, hogy ezt a tételt kiveszik a feladatok közül, de akkor szűkült volna a lista, amire költeni lehet a közpénzt. Ezért a műszaki üzemeltetése és karbantartása helyett, tartalomszolgáltatás került a szövegbe. Érdekesség, hogy a gyártásra vonatkozó semmilyen konkrét előírást nem tartalmaz a kiírás.

„IV. Online felületek üzemeltetése és fenntartása, tartalomszolgáltatása

A két felület közül a fontosabb online felület a Dunaújváros Online Hírportál – dunaujvaros.com. A Médiarendszer üzemeltetője kötelezettséget vállal arra, hogy a híranyagok 3 órán belül felkerüljenek az internetes felületekre és csak ezután – kibővített, vagy más formában a hetilapra,a televízióba. A másik fontos tényező, hogy a hírportál felülete egyesítse a különböző műfajokat: fotógaléria, hangfelvétel, videó.”

A fentiekből az következik, hogy a város vezetői számára nem igazán fontos a lakók hivatalos tájékoztatása, hiszen az önkormányzat honlapja másodrendű feladatként jelenik meg a kiírásban. Ráadásul felmerül az a kérdés is, ha külső cég gyártja a tartalmat, akkor megszűnik az önkormányzat sajtóosztálya?

Elképzelhető, hogy nem ez volt az utolsó módosítás, hiszen a médiumok közül egyedül a Hetilap esetében fogalmaztak meg pontos követelményrendszert. A helyi tévé esetében azonban nem fogalmaztak meg konkrét szakmai elvárásokat. Pedig a kritériumokat egyértelművé kellene tenni. Például híradó esetében a minimális műsoridő, az aktuális friss hírek száma, az ismétlések százalékos meghatározása. Így nem fordulhatna elő a jelenlegi állapot, amikor az adott napi híradó három anyagából kettő az előző napok „termésének” ismétlése. Bár lehet, hogy aktuális napi anyagok gyártására nincs megfelelő kapacitásuk, mivel azt felemészti az általános iskolai média szakkör szintjén készült mese, valamint „ugri-bugri” műsorok gyártása.

Az előző kiírásban szerepelt még az önkormányzati ülések élő televíziós közvetítése is, ami az utóbbi időben valamilyen oknál fogva rendre elmaradt, így csorbult az internettel nem rendelkező idősebb korosztály tájékoztatása. A mostani szövegből pedig egyszerűen kimaradt a közgyűlésre vonatkozó passzus. Lehet, hogy ez nem igazán fontos a jelenlegi képviselők számára. Nem érdekük, hogy a város lakossága első kézből értesüljön a testület munkájáról.

Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket, a beadás időpontját, ami 2020. június 05.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW