KezdőlapGasztroSopszka saláta – Bulgária legismertebb étele

Sopszka saláta – Bulgária legismertebb étele

-

Ezen a héten nem kijelölt földrészeket, vagy országokat látogatunk meg a receptjeik segítségével, hanem adunk magunknak egy vitamin dózist, salátákkal. Jön az ősz, jön a tél, kell a tartalék.

Ráadásul hamarosan itt a disznóvágások időszaka is, nem árt ha kicsit vigyázunk a hasnyálmirigyünkre, epénkre.

A saláták gyakorlatilag egyidősek az emberiséggel.

Már a görög, római, perzsa időkben is fogyasztottak salátákat és különböző önteteket. Így volt ez a középkorban is.

A brit szigeten például nemesi ételnek számított. A XVI. században, Stuart Mária asztalán gyakorta volt főtt zeller, tejszínes mustárral, szarvasgombával, főtt tojással.

A XVII. századi Amerikában (Új-Hollandia, később New York, New Jersey, Daleware) már bizonyosan használtak különböző olajokat a salátáikra. A sopszka saláta alig több, mint 60 éves. A bolgár szocializmus promóciós terméke. A Fekete-tenger partjának turizmusa, éttermi népszerűsítési igénye kényszerítette ki a többi, más földrajzi régiók nevét viselő salátával együtt. Ezek közül csak ez maradt fenn.

1955-ben találták fel Várna mellett. A megalkotója egy bizonyos Petar Doychev, aki 2019-ben hunyt el, tehát meggyőződhetett az alkotása sikeréről.

Az étel megtalálható egy 1956-ban jóváhagyott állami receptkönyvben, mint első említés.

Maga a saláta Shopluk régióból származik. Ez a terület jelenleg Bulgária, Szerbia és Észak-Makedónia részét képezi. Így a saláta a Balkánon a  nagyon ismert, népszerű.

Leginkább a hetvenes, nyolcvanas években terjedt el, amikor a Balkantourist erőre kapott. Az idősebbek még emlékeznek a Napos-part úticélra. Abban az időben a bolgár konyha nemzeti jelképeként jelölték meg. Így vált a leghíresebb bolgár étellé. Az EU 2014-es receptgyűjtésekor ez lett a legismertebb bolgár fogás.

Vannak olyan éttermek, családok, akik bolgár salátának nevezik a reszelt sajttal megszórt csalamádét, helytelenül.

Időterv:

Előkészítés: 10 perc.

Elkészítés: 10 perc + minimum 1 óra várakozás.

Elfogyasztás: 10 perc.

Szükséges eszközök:

1 db nagy keverőtál,

1 db salátás kanál, vagy bármi, ami alkalmas összekeverni a salátát,

1 db éles kés az aprításhoz,

1 db vágódeszka,

1 evőkanál.

Hozzávalók:

2 db közepes, paradicsom ízű paradicsom,

1 db közepes kígyóuborka,

1 db közepes főzőhagyma, vagy egy csokor újhagyma,

1 db közepes kápia, vagy kaliforniai paprika,

10 dkg bolgár sirene sajt, amit helyettesíthetünk sós vizes fetával is,

2 evőkanál napraforgó olaj

1 evőkanál 10% ecet (vagy almaecet, szerintem ezzel jobb, de így nem eredeti).

Elkészítés:

1. Vágjuk a hagymát apróra, nagyon apróra, majd tegyük a tálunk aljába.

2. Vágjuk össze a többi zöldséget is, kb. 1-1,5 centis darabokra, majd tegyük a tálunkba.

3. Az egészet szórjuk meg sóval, miközben óvatosan összekeverjük.

4. Tegyük a hűtőbe legalább egy órát pihenni, ha többet, az sem baj.

5. A morzsolt sajtot közvetlenül tálaláskor szórjuk rá.

6. Mindig kínáljunk hozzá napraforgó olajat és ecetet is, de ne keverjük össze. Bízzuk ezt a fogyasztóra.

Korábbi salátákról itt olvashat:

Orosz hússaláta

Texasi majonézes burgonyasaláta, ecetes uborkával

Texas kaviár

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Jubiláló ápolókat köszöntöttek a kórházban

0
Főnővéri értekezletet tartott Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató június 23-án a Szent Pantaleon Kórházban, amelynek keretében sor került a szolgálati elismerésben részesült munkatársak köszöntésére is...
DunaOnline

FREE
VIEW