-Hirdetés-
Kezdőlap Gazdaság 6,5 milliárd forintos autóipari beruházást hajt végre három japán vállalat Magyarországon

6,5 milliárd forintos autóipari beruházást hajt végre három japán vállalat Magyarországon

Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztések 5300 ember munkahelyét védik meg.
    Hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket.
    A három vállalat a globális autóipar legjelentősebb beszállítói között van, fejlesztéseik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban – tette hozzá.
    A biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be, növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat, a beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban – mondta Szijjártó Péter.
    A külügyminiszter kiemelte, hogy mintegy 173 ezer ember dolgozik az autóiparban, amelynek az elmúlt tíz évben két és félszeresése, csaknem 10 ezer milliárd forintra nőtt a termelési értéke.
    Magyarország mindig arra törekedett, hogy gazdaságpolitikájában két lábon álljon, ezért a nyugat-európai és az észak-amerikai kapcsolatok fenntartása mellett 11 éve következetesen építi a hatékony együttműködést a tőle keletre eső világgal, elsősorban gazdasági, kereskedelmi és beruházási szempontból – fejtette ki.
    A kormány helyes döntést hozott a keleti nyitás stratégia megindításával, amit az is mutat, hogy tíz év alatt 25 százalékkal nőtt a keleti országokkal folytatott magyar kereskedelmi forgalom, 2019-ben és 2020-ban pedig keletről érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra – hangsúlyozta a külügyminiszter, kiemelve, hogy ezekért a beruházásokért komoly verseny folyt.
    A japán vállalatok meghatározó szerepet játszanak a magyar gazdaság működésében és növekedésében, rendkívül magas technológiai színvonalukkal pedig hozzájárulnak a hazai gazdaság dimenzióváltásához. Ma Magyarországon 180 japán vállalat több mint 30 ezer embernek ad munkát, a távol-keleti országok közül a második legjelentősebb beruházó Japán – jelezte.
    A japán vállalatok a legnehezebb időszakban sem hagyták el Magyarországot, ezt jelzik a most bejelentett beruházások is – mondta.
    Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a Brüsszel által koordinált vakcinák beszerzése sokkal lassabban halad az előre jelzettnél.
    Ezért a kormány folytatja a keleti tárgyalásokat is, és ha a magyar hatóságok engedélyt adnak az oltóanyag beszerzésére keleti irányból, akkor nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolnak – fogalmazott a miniszter.
    Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára hangsúlyozta, a tárca a koronavírus-járvány miatt kiemelten kezeli a munkahelyek megtartását és az új munkahelyek teremtését, az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. 1064 munkahely megőrzését vállalta.
    Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője a DENSO Manufacturing Hungary beruházása kapcsán úgy fogalmazott, a magyar kormány a legjobb döntést hozta, amikor nem a segélyezést, hanem a beruházások ösztönzését választotta. Mint mondta, a vállalat 4000 munkavállalót foglalkoztat, munkahelyük megőrzése 4000 családot érint Székesfehérváron.
    A Diamond Electric Hungary Kft. beruházása kapcsán Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a vállalat már tavaly is sikeresen pályázott, kiemelte emellett az innováció szerepét a cég fejlesztéseiben.

(MTI)

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW