-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet 15 százalékkal emelkednek a bérek a közszolgáltató vállalatoknál

15 százalékkal emelkednek a bérek a közszolgáltató vállalatoknál

A kormány 3 éves bérmegállapodást ír alá, amely lehetővé teszi, hogy az állami közszolgáltató vállalatoknál 15 százalékkal emelkedjenek a bérek 2021-2023-ban összesen 152 milliárd forintból – mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Kiemelte: a megállapodás aláírásával és a munkahelyek megőrzésével a kormány elismeri az állami vállalatoknál – Nemzeti Vízművek, a NÚSZ, MÁV-Volán csoport, GYSEV, Magyar Posta – dolgozók elmúlt másfél évi áldozatos munkáját.

A vasúti dolgozók fizetése 2016 és 2023 között összességében 70 százalékkal emelkedett – jegyezte meg a miniszter.

Az állami tulajdonú közszolgáltató vállalatoknál az átlag bruttó alapbérek 11 év alatt megkétszereződtek; az évtized második felétől a fizetések az infláció felett nőttek akár 5-15 százalékkal – mutatott rá.

Mager Andrea úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi kormány nagy hangsúlyt fektet a bérfelzárkóztatásra, a munkavállalók pártján áll, az elmúlt 10 évben megőrizte a munkabékét, és biztos jövőképet nyújtott az alkalmazottaknak. Hozzáfűzte: mindez éles ellentétben van a 2010 előtti kabinet hozzáállásával, amely szerinte hibás politikájának árát a dolgozókkal fizettette meg.

A miniszter arról is beszélt, hogy a járvány első hullámát követően kialakított akciótervben a kormány azt vállalta, hogy megőrzi a munkahelyeket, és a megszűnő munkahelyek helyett újakat hoz létre. Ma ugyanúgy 4,5 millió ember dolgozik az országban, mint a járvány kezdetén – mutatott rá.

(MTI)

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW