-Hirdetés-
Kezdőlap Gazdaság Közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

Közel hárommilliárd forint támogatás újabb egészségipari fejlesztésekhez

Hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából állítanak elő magas hozzáadott értékű új termékeket és eljárásokat húsz kiemelt projektben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap Gyorsítósáv pályázatának köszönhetően – jelentette be Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára hozzátette, a tárca a tömeges piaci igények és a pályázatok kiváló szakmai színvonala miatt emelte meg a másfélszeresére az eredetileg 2 milliárd forintos keretösszeget.
Az ITM az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismertette: a Gyorsítósáv pályázatot 2020 szeptemberében írták ki a meghatározott iparágakban kiemelkedő növekedésre és jelentős hozzáadott értékek felmutatására képes hazai cégek számára. A hárommilliárdos keretből spin-off vállalkozások valósíthatnak meg piacorientált egészségipari fejlesztéseket egyebek mellett az intelligens sejtdiagnosztika és a bőrrák innovatív kezelése területén. Támogatást nyert egy mesterséges intelligenciára épülő, a gyógyszerkutatást támogató kvantumkémiai szimulációs szoftver megalkotása is.
„Az egészségipar, a biotechnológia és az informatika hagyományosan olyan területek, amelyeken a hazai egyetemek és vállalkozások nemzetközi összevetésben is versenyképes teljesítményt nyújtanak. Az általunk támogatott innovációk sokakat érintő betegségek kezelését, globális egészségügyi kihívások megoldását célozzák meg, ezért a világpiacon is nagy sikert arathatnak” – emelte ki Schanda Tamás.
A nyertes projektek listája az NKFI Hivatal honlapján érhető el – teszik hozzá a közleményben.

(MTI)

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW