KezdőlapProgramRákász Gergely idén sem hagyja ki városunkat az adventi koncertsorozatából

Rákász Gergely idén sem hagyja ki városunkat az adventi koncertsorozatából

-

Bach, Beethoven és Händel művei csendülnek fel Rákász Gergely december 1-jén kezdődő, 19 városban zajló Beteljesült ünnep című adventi látványkoncert-sorozatán- adta hírül az MTI.  

A koncertorgonista elmondta: pályája kezdete óta fontos számára, hogy a karácsonyi ünnepkör közeledtével a ráhangolódást és a lelki felkészülést egy bensőséges hangulatú hangversenysorozattal segítse.  Rákász Gergely hangsúlyozta, a pandémia idején különösen fontos a lelki feltöltődés. Úgy fogalmazott, a hangversenykörúton „egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben és a sorsán, amely – mint kiderült – egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből”.     Azt is mondta: az ünnepi muzsikák, mint a Messiás Halleluja kórusa, a magyar és ősi európai karácsonyi énekek után a koncertsorozaton felcsendülő Beethoven V. szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Kiemelte: Bach Passacagliájában éppúgy megelevenedik „a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága az életet megbénító világjárvány idején. De jelképes a mű végén felcsendülő harmóniákban a mindent átható, reményteljes fény.  A többségében templomokban megvalósuló látványkoncerteket az orgonista zenetörténeti kommentárjai és vetítés egészíti ki. Ez utóbbit Papp Norbert festőművész állított össze.   Sokéves hagyomány, hogy ezen ünnepi koncertsorozatának Dunaújváros is állomása, az evangélikus templom ad otthont ezeknek az előadásoknak. Városunkban a Beteljesült ünnep című koncertje december 12-én 18 órakor lesz.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Jubiláló ápolókat köszöntöttek a kórházban

0
Főnővéri értekezletet tartott Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató június 23-án a Szent Pantaleon Kórházban, amelynek keretében sor került a szolgálati elismerésben részesült munkatársak köszöntésére is...
DunaOnline

FREE
VIEW