KezdőlapUkrán válságDömötör Csaba: A baloldal ne tegyen felelőtlen kijelentéseket

Dömötör Csaba: A baloldal ne tegyen felelőtlen kijelentéseket

-

Forrás: hirado.hu

Felszólította a kormány nevében a magyar közéleti szereplőket Dömötör Csaba államtitkár, hogy ne tegyenek felelőtlen nyilatkozatokat, mert azok a háborús helyzetben veszélyesek. A baloldal miniszterelnök-jelöltje volt az, aki arról beszélt, hogy akár magyar katonákat és fegyvereket is küldene Ukrajnába. Az ellenzéki kommunikáció azóta már változott, egy szombati sajtótájékoztatójukon csak gazdasági szankciókról, köztük például a paksi beruházás leállításáról beszéltek. Szakértők már korábban figyelmeztettek, hogy egy ilyen lépés a magyar családok energiaellátását veszélyeztetné – közölte az M1 Híradó.

Többször is elhangzott már a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől, hogy akár magyar katonákat, valamint fegyvereket is küldene az ukrán frontra.

Nemcsak itthon beszélt erről, a német Tagesspiegelnek úgy nyilatkozott: A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU így döntene – mondta Márki-Zay Péter.

 „A magyar baloldal miniszterelnök-jelöltje egy német lapnak is megerősítette, hogy fegyvereket is küldene az ukrán hadszíntérre. Ebben a helyzetben ez óriási felelőtlenség”

– így reagált Márki-Zay Péter nyilatkozataira a Miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára. A kormány már a konfliktus kezdete óta világossá tette álláspontját: Magyarország biztonsága az első! Nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják ebbe a háborúba. Dömötör Csaba most minden közéleti szereplőt önmérsékletre kért.

„Aggódunk Ukrajnáért, a miniszterelnök elítélte az orosz katonai fellépést, de a mi alapvető érdekünk a béke. Azért kell mindent megtennünk, hogy garantáljuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát, ezért arra kérünk minden magyar közéleti szereplőt, hogy ne tegyenek felelőtlen nyilatkozatokat, mert ebben a helyzetben ezek veszélyesek” – fogalmazott.

Láthatóan a többi baloldali szereplőt is megzavarták Márki-Zay Péter előkerült nyilatkozatai. Napokig nem szólaltak meg az ügyben. Végül a honvédelmi és rendészeti bizottság pénteki ülése után a DK-s Vadai Ágnes igyekezett olyan nyilatkozatot tenni, amellyel feledtetni próbálta miniszterelnök-jelöltjük korábbi kijelentéseit.

Még a kormánnyal nem szimpatizáló elemzők is megrökönyödtek Márki-Zay Péter nyilatkozatain. Török Gábor elemző például azt írta: ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter.

Szombaton ismét nyilvánosság elé állt a baloldal. Ekkor katonákról és fegyverekről már nem volt szó.

Ezúttal gazdasági intézkedésekről beszéltek, köztük a Paks 2 beruházás azonnali leállításáról. Az Origo még csütörtökön írt róla, hogy a baloldal nincs tisztában a felelőtlen kijelentéseinek súlyával. A portál rámutatott, hogy az ilyen lépések súlyosan veszélyeztetnék a magyar energiabiztonságot és a lakossági rezsiárakat. Példaként hozták azt az iszonyatos energiaár-drágulást, amit Nyugat-Európa kénytelen elszenvedni. Magyarországon a rezsicsökkentés tud gátat szabni ennek.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Dunaújvárosban

0
Egy gyerek tartózkodott a fürdőszobában, amikor jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy társasházi lakásban április 20-án este Dunaújvárosban- erről számolt be a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság....

Programkavalkád a Hild-napon

DunaOnline

FREE
VIEW