-Hirdetés-
Kezdőlap Politika Három pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Három pártlistát vett nyilvántartásba az NVB

Budapest, 2022. február 26. Tóta Áronné és Fábián Adrián, bizottsági tagok ismertetik az országos listák szavazólapi sorrendje sorsolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Irodában 2022. február 26-án. Az ülésen kisorsolták, hogy az április 3-ai parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. MTI/Máthé Zoltán

Három országos pártlistát – DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Fidesz-KDNP – vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombat délutáni ülésén a kérelmek sorrendjében.

 Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthatott országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthatott.    

Az országos lista bejelentésének határideje szombat 16 óra volt. A határidőig hét pártlistát jelentettek be.    

Az NVB szombat délutáni ülésén három benyújtott lista nyilvántartásba vétele ügyében döntött. Mivel megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek, ezért nyilvántartásba vette a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös pártlistáját, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, valamint a Fidesz-KDNP közös pártlistáját.      

Az országos pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279. A DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listáján 279 jelölt szerepel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáján 58, Fidesz-KDNP listáján 279 jelölt van.    

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját.    

Az NVB várhatóan vasárnapi ülésén dönt a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA – A Mi Pártunk nyilvántartásba vétele tárgyában.    

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.    

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok, amelyeket egyéni mandátumszerzéshez nem számítanak be. Töredékszavazatnak minősül a vesztes jelöltek összes szavazata, valamint a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.    

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (ötszázalékos küszöb), valamint az a közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot.    

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük a Kúriánál.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW