Kezdőlapválasztás 2022Mélyponton Márki-Zay Péter lakossági megítélése

Mélyponton Márki-Zay Péter lakossági megítélése

-

Forrás: hirado.hu

Egy hónappal az országgyűlési választások előtt mélypontra került a baloldal kormányfőjelöltjének népszerűsége, a megkérdezettek 68 százaléka kedvezőtlen véleményen van Márki-Zay Péterről – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés a politikai szempontból aktív magyarok körében megvizsgálta a baloldali pártok miniszterelnök-jelöltje választói megítélésének alakulását.

A magyarok több mint kétharmada elutasítja a baloldal kormányfőjelöltjét

A kutatás alapján megállapítható, hogy februárról márciusra 62-ről 68 százalékra nőtt a Márki-Zay Péterről negatív véleményt megfogalmazók aránya, míg a politikust kedvelők tábora 33-ról 29 százalékra csökkent az említett időszakban. Fontos hangsúlyozni, hogy Márki-Zay népszerűsége folyamatosan zuhan, amióta a baloldali erők miniszterelnök-jelöltjévé vált: 2021 októberéhez viszonyítva a Márki-Zay Pétert elutasítók aránya összesen 21 százalékponttal 47-ről 68 százalékra nőtt – derül ki a Századvég közleményéből.

Márki-Zay politikája a baloldali szavazók körében is megosztó

Könnyen belátható, hogy egy-egy politikai közösségen belül nélkülözhetetlen, hogy a kormányfőjelölt integratív személyiség legyen, aki a választási felkészülés folyamatában képes egységbe kovácsolni a megszólítani kívánt tábort. Ehhez képest Márki-Zay Péter személye és politikája az ellenzéki összefogás szimpatizánsai, illetve a – politikai önbesorolás tekintetében – magukat baloldalinak vallók körében is megosztó. Kijelenthető ugyanis, hogy az ellenzéki összefogás szavazóinak 16 százaléka, illetve a magukra baloldaliként tekintő megkérdezettek 26 százaléka sem kedveli a balliberális miniszterelnök-jelöltet.

Egyre kevesebb budapesti kedveli Márki-Zay Pétert

Az önbesorolásuk szerint középen állók többsége (54 százaléka) szintén negatívan vélekedik Márki-Zay Péterről, ezzel szemben 40 százalékuk kedvező véleményt fogalmazott meg a politikusról. Fontos kiemelni, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalan, de politikai szempontból aktív bázist sem sikerült Márki-Zaynak hatékonyan megszólítania: a bizonytalan szavazók mindössze 12 százaléka kedveli a baloldali listavezetőt, ezzel szemben közel háromnegyedük (73 százalékuk) kedvezőtlen véleményen van róla.

Érdekesség, hogy az elmúlt időszakban a balliberális kormányfőjelölt népszerűségének zuhanása Budapesten is folytatódott. Míg 2022 januárjában a fővárosi válaszadók 52 százaléka elutasította, 42 százaléka pedig kedvelte Márki-Zay Pétert, addig a legújabb közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint a budapestiek 61 százaléka negatívan, 37 százaléka pozitívan nyilatkozott Márki-Zayról. Másképpen fogalmazva a januári adatokhoz viszonyítva 9 százalékponttal nőtt a hódmezővásárhelyi polgármesterről negatív véleményt megfogalmazó fővárosiak aránya.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Tíz mázsa pontyot telepítettek a Felső-öbölbe

0
A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület arról tájékoztatja a pecásokat, hogy az idei első pontytelepítés megtörtént, amelynek során 10 mázsa ponty került telepítésre a Felső-öbölbe. Fontos,...
DunaOnline

FREE
VIEW