KezdőlapkülföldA horvát államfő megtiltotta, hogy harci repülőgépek repüljenek a horvát városok felett

A horvát államfő megtiltotta, hogy harci repülőgépek repüljenek a horvát városok felett

-

-Hirdetés-

Zoran Milanovic horvát államfő, a fegyveres erők főparancsnoka kedden parancsban tiltotta meg Robert Hranjnak, a fegyveres erők vezérkari főnökének, hogy katonai repülőgépek repüljenek Zágráb és más horvát városok felett – közölte az elnöki hivatal.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn közölte: felkérte Franciaországot, hogy segítsen a horvát légtér védelmében. Plenkovic kedden meglátogatta a Dubrovnik mellett állomásozó Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozót, ezt követően pedig bejlentette: a horvát és francia katonai erők gyakorlatot hajtanak végre a horvát légtérben.    

“A francia Rafale F3R típusú repülőgépek Horvátország feletti repülése a két ország közötti erős stratégiai partnerség és a horvát állampolgárok biztonságának üzenete” – hangsúlyozta a kormányfő a sajtónak adott nyilatkozatában.    

A horvát MiG-21-es harci gépek és a francia Rafale-ok közösen több horvát város felett is átrepültek a délután folyamán.    

Milanovic ezt követően arra utasította a horvát hadsereg vezérkari főnökét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki és állapítsa meg, kinek a felelőssége a zágrábi lakosok háborgatása, egyúttal megtiltotta, hogy a jövőben harci repülőgépek repüljenek Zágráb és más horvát városok felett.    

Milanovic volt szocialista kormányfő, a Szociáldemokrata Párt korábbi elnöke (SDP) és Plenkovic jobboldali kormányfő, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke közötti nézeteltérések nem újkeletűek, több belpolitikai és külpolitikai kérdésben sem értenek egyet. Az utóbbi időben azonban kiéleződött a vita a hadsereg vezetését illetően is, ami miatt Milanovic többször követelte Mario Banozic védelmi miniszter menesztését, mert szerinte alkalmatlan a feladat betöltésére.

-Hírdetés-
- Hírdetés-

El kell olvasni

Különleges bánásmód napja Dunaújvárosban

0
A fogyatékossággal élők problémáira hívja fel a figyelmet az a rendezvénysorozat, amelyet szolidaritás céljával rendeznek meg szeptember 19-től 23-ig a városban több helyszínen is. A...
DunaOnline

FREE
VIEW