KezdőlapközlekedésEgyre több mezőgazdasági géppel találkozhatunk az utakon

Egyre több mezőgazdasági géppel találkozhatunk az utakon

-

A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy csak legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak a gyorsforgalmi utakon kívül, amelyen egyébként tiltják haladásukat – erre hívja fel a dunaújvárosi autósok figyelmét az Agroinform.hu.

A mezőgazdasági gépek gyakori felbukkanása a közutakon sajnos megnöveli a balesetek számát is. Bár a rendőrség a mezőgazdasági járművek baleseteiről nem vezet külön nyilvántartást, az Agroinform 2021-ben felmérést végzett e balesetek főbb jellemzőiről. Az akkori többszáz beérkező válaszból az derült ki, hogy a balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, míg 54 százalékában a másik résztvevő jármű sofőrjének felelősségét állapították meg. 13 százalékban ez a felelősség megoszlott a felek között. A felmérés adatai szerint a balesetben részt vevő mezőgazdasági jármű legtöbbször, az esetek 73 százalékában traktor volt. A balesetek 37 százalékának oka a nem megfelelően megválasztott sebesség volt, további 28 százalékuk a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése során következett be. A mezőgazdasági járművekkel történt közúti balesetek szerencsére az esetek 64 százalékában nem jártak személyi sérüléssel, és 23 százalékuk is csak könnyű sérülést eredményezett. Súlyos, maradandó sérüléssel 10 százalékuk járt, további 3 százalékuk esetében a sérülések halálhoz is vezettek. Fontos, hogy kellő óvatossággal, körültekintéssel és türelemmel legyünk, ha a közlekedés során mezőgazdasági járművel találkozunk.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pusztaszabolcsot ismét fejlődő pályára kell állítani

0
A közelmúltban bejelentették, hogy Pusztaszabolcson Tüke Lászlót indítja polgármesterjelöltként a Fidesz-KDNP a június 9-i választáson. Tüke László pedagógus, a helyi általános iskola igazgatóhelyettese, önkormányzati...

Programkavalkád a Hild-napon

DunaOnline

FREE
VIEW