-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Újabb rizikós gazdasági ügyletre készül Dunaújváros önkormányzata

Újabb rizikós gazdasági ügyletre készül Dunaújváros önkormányzata

Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata legutóbbi rendes Közgyűlésén pénzügyi kérdések is szerepeltek a napirendi pontok között. A képviselők döntöttek az OTP Bank Nyrt-nél fennálló három beruházási hitel kiváltásáról, amelyek összege összesen 240 900 000 Ft. Ezt követően megszavaztak négy különböző fejlesztési célú, éven túli hitel felvételét a K&H Bank Zrt.-től. Ennek összege összesen 302 602 000 Ft. Az előterjesztés mellékleteként csatolt finanszírozási ajánlat alapján a hitelek tőketörlesztése 2024. június 28. napjával kezdődnek, a fizetés naptári negyedévenként egyenlő tőkerészletben történik. Tehát joggal merül fel a kérdés, hogy több mint két év múlva vajon kinek kell majd rendezni a most elköltött százmilliókat?

A HITELes önkormányzat azonban újabb, a városlakók pénzét érintő pénzügyi akcióra készül. A honlapjukon található információ szerint hétfőn rendkívüli közgyűlést tartanak, amelynek indoka: „Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi, Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottsága 2022. április 27. napján kelt indítványában kezdeményezte Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése rendkívüli ülésének összehívását a közgyűlés soron következő rendes üléséig nem halasztható, a közgyűlés döntését igénylő ügyben.” A javasolt napirendi pont: a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. által kötendő forgóeszköz hitelszerződéshez garancia vállalásáról szóló 10/2022. (I.20.) határozat módosítására

A határozati javaslat szerint:

„Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése megismerte a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. és a K&H Bank Zrt. között 2022. január 19. napján létrejött forgóeszköz hitelszerződés módosításának tervezetét, mely szerint a forgóeszköz hitel összege 2 500 000 000,- Ft-ról 3 750 000 000,- Ft-ra változik.

A város lakóiban joggal merülhet fel a kérdés, hogy DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. vajon mire költi a hitelként kapott milliárdokat? Az önkormányzat mire alapozza a közel négymilliárd forintnyi garancia vállalást? Véleményünk szerint, az is előfordulhat, hogy különböző megemelt, vagy újonnan bevezetett helyi adók formájában a dunaújvárosi emberek fizetnek rá ismét.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW