-Hirdetés-
Kezdőlap Sport Sporttörténeti siker: hatalmasat ugrott Kovács Zsófi!

Sporttörténeti siker: hatalmasat ugrott Kovács Zsófi!

Képek: Magyar Torna Szövetség

Kovács Zsófia remekelt a tornászok női felnőtt és junior Európa-bajnokságán Münchenben a felnőttek szerenkénti döntőjében: ugráson Európa-bajnoki címet szerzett, talajon pedig nyolcadik lett. Ezzel Kovács a magyar női tornasport első kétszeres Európa-bajnoki aranyérmese ugráson.

Minderről a Magyar Torna Szövetség számolt be részletesen. Éppen egy héttel ezelőtt utazott Münchenbe a magyar különítmény, köztük több dunaújvárosi kiválósággal a tornászok női felnőtt és junior Európa-bajnokságára. A pódiumedzéseket követően augusztus 11-én volt a felnőttek, míg augusztus 12-én a juniorok számára a selejtező, amelyek után kihirdették az egyéni összetett eredményeket is. Szombaton a csapatfinálét tartották, aztán vasárnap a szerenkénti döntőkben bizonyíthattak a tornászok.

Juniorok

A Czifra Bettina Lili, Balzsay Hanna, Bogyó Anna, Knight Anna, Maráczi Fruzsina alkotta női junior válogatott jól szerepelt a selejtezőben: a csapatversenyben kilencediket lettek a lányok, egyéni összetettben pedig Czifra Lili lett a legjobb magyar versenyző 13. pozíciójával. Ezzel a dunaújvárosi tornász eredetileg az elsőszámú tartalék volt gerendán. Melegítés közben azonban jelezték a magyar csapatnak, hogy bemutatkozhat a fináléban, a harmadik helyen bekerülő német Helen Kevric ugyanis visszalépett sérülés miatt. Czifra a selejtezőben ezen a szeren érte el a legmagasabb pontszámot, 12.466-t. A magyar junior válogatott legeredményesebb tornásza elsőként mutatkozott be gerendán, ahol a leugrás előtti utolsó elemben hibázott, így 11.500 ponttal a hetedik helyen végzett.

Felnőttek

A felnőttek tekintetében módosult a szerleosztás Székely Zója keddi lábsérülése miatt, Draskóczy Imre szövetségi kapitány a pódiumedzéseket követően úgy döntött, hogy a három dunaújvárosi kiválóság, Kovács Zsófia, Mayer Gréta és Makovits Mirtill mind a négy szeren szerepel, Bácskay Csenge ugráson és gerendán, míg Székely Zója csak felemáskorláton lép a szerhez.

Válogatottunk a csapatdöntőben a hetedik helyen, 153.496 ponttal került be a nyolc nemzetet felvonultató fináléba, ráadásul úgy, hogy az együttesnek több szeren is volt rontása. A selejtezőben az öt főből négy tornász mehetett fel egy-egy szerre, amelyekből a legjobb három pontszámot vették alapul. A csapatfináléban azonban már csak 3 tornász mutathatta be gyakorlatát egy szeren, és mind a három eredmény számított.Kovácsék talajon kezdtek, méghozzá a spanyolokkal együtt, ahol a két ország versenyzői felváltva követték egymást. A magyarok számára összességében rosszabbul sikerült a szer, mint a selejtezőben, Zsófinak voltak pontatlanságai, így az első forduló után 36.566 ponttal a 7. helyen fordultunk. A folytatásban viszont minden magyar tornász kiváló ugrásokat adott elő, és valamennyi pontszám magasabb is lett, mint a kvalifikációban. Két forduló után, a „félidőben” a magyar együttes 77.765 ponttal a harmadik helyen állt. Következett a felemáskorlát, ahol a bokasérüléssel küzdő Székely a selejtezőhöz hasonlóan rontott, mint ahogy Kovács is leesett a szerről, de gyakorlatának erősségét mutatta, hogy a szer Európa-bajnoka így is magasabb pontszámot ért el, mint a selejtezőben, ahol csak a leugrásnál tette le térdét. A harmadik szer után 117.030 ponttal a negyedik volt a magyar válogatott, mindössze 4 tizedponttal lemaradva a németek mögött. Gerendán Makovits 12.266 pont, Mayer 12.766, Kovács 12.033 volt a sorrend, Zsófinak volt hibája, és a magyar csapat végül 154.095 ponttal a 7. helyet szerezte meg.

Zsófi ismét nagyot teljesített

A vasárnapi szerenkénti döntőkben Kovács Zsófia ugráson és talajon is érdekelt volt, Bácskay Csenge pedig első számú tartalék volt ugráson.

A DKSE olimpikonja ugráson a legmagasabb pontszámmal (13.816), első helyen került fináléba, ahol hatodiknak szólították. Nem volt egyszerű az előtte lévő időszak, ugyanis az olasz Asia D’amato és a közvetlenül Kovács előtt ugró bolgár Valentina Georgieva is megsérült, a bolgár versenyző már a második ugrását sem tudta bemutatni. Ápolása miatt közel 20 perc szünet volt, így az ugrásfinálé második felében szereplő tornászok közül a még hátralévő három fő, közöttük a kétszeres olimpikon Kovács is, a bírók döntése értelmében újabb bemelegítési lehetőséget kapott, kétszer ugorhatott mindenki. Ezután következett a szer 2020-as Európa-bajnoka, aki hatodiknak mutatkozott be. Kovács mindkét ugrását tökéletesen adta elő, az elsőre 14.200, míg a másodikra 13.666 pontot kapott, tehát 13.933 lett összpontszáma. Ezt már senki se tudta felülmúlni, így a 2020-as mercini Európa-bajnokság után újabb aranyérmet nyert ugrásban. Kovács immáron háromszoros Európa-bajnok, ugrásban kétszer, felemáskorláton egyszer győzött, ráadásul a magyar női tornasport első kétszeres Európa-bajnoka ugráson.

Kovács Zsófia még talajon is szerepelt a fináléban Münchenben, ahol negyedikként lépett talajra, a szer döntőjébe egyébként a hatodikként jutott be 13.433 ponttal. A magyar bajnok szépen kezdte gyakorlatát, de harmadik sorában hibázott, és 12.533 ponttal a nyolcadik helyen végzett.

A magyar felnőtt és junior női válogatott hétfőn, vagyis ma 12.45 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW