KezdőlapProgramCentenáriumi kiállítással emlékezik Wagner Nándor szobrászra a Műcsarnok

Centenáriumi kiállítással emlékezik Wagner Nándor szobrászra a Műcsarnok

-

Fotó: kozterkep.hu

Nagyszabású kiállítással emlékezik A bölcselet szobrásza címmel a száz éve született, elsősorban a Filozófiai kert című szoborcsoportjáról ismert Wagner Nándor szobrászra szombattól a Műcsarnok.

Wagner Nándor különös életműve három korszakra tagolódik és három országhoz – Magyarországhoz, Svédországhoz és Japánhoz – kötődik, így élete során háromszor indította újra művészeti karrierjét – emlékeztetett az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Műcsarnok.
    Mint kiemelik, Wagner Nándor hazai pályakezdő időszakban tervezett szobrai közül a mai napig látható az 1955-ben átadott, dunaújvárosi Vízhordó lány című kútszobra, ám más monumentális köztéri szobrait csak életműve lezárulta után avatták fel, a japán-magyar Academia Humana – Wagner Nándor Művész Hagyatékát Ápoló Alapítvány támogatásával.
    A szobrászművész 1956-ban Svédországba emigrált, ahol karrierje kiteljesedett, az itt töltött időszak jelentőségét számos köztéri szobra jelzi. Emléket állított a második világháború lengyel áldozatainak, de Selma Lagerlöf Nils Holgerson csodálatos utazása című művének Márton lúdját is megformázta. Svédországban megismert képzőművész feleségével, Akiyama Chiyóval 1969-ben Japánba költöztek, ott építették fel saját műteremházukat, amelyhez a tárlaton is megjelenített, a keleti és nyugati kultúrákat egyesítő teaház is tartozik.
    Wagner Nándor legismertebb alkotása a budapesti Gellérthegyen 2011-ben felavatott, meditációra hívó szoborcsoport, a Filozófiai kert, amely „egymás jobb megértésének” jegyében fogant. Az egyistenhitű vallásalapítók megformázásával az alkotó arra kereste a választ, ami az embereket összeköti. A műcsarnoki kiállítás középpontjába állított, legkorszerűbb technológiával, 3D nyomtatóval készült szobormásolatok most is együttgondolkodásra buzdítanak – áll a közleményben.
    A Fazakas Réka által rendezett kiállítás 2023. február 5-ig lesz látogatható.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Tíz mázsa pontyot telepítettek a Felső-öbölbe

0
A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület arról tájékoztatja a pecásokat, hogy az idei első pontytelepítés megtörtént, amelynek során 10 mázsa ponty került telepítésre a Felső-öbölbe. Fontos,...
DunaOnline

FREE
VIEW