-Hirdetés-
Kezdőlap Különleges gazdasági övezet Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjtemény várja látogatóit Iváncsán

Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjtemény várja látogatóit Iváncsán

Iváncsa Község egyedülálló közgyűjteménye, a Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjtemény, az elmúlt két évben komoly fejlődésen ment keresztül, melyet a Fejér Vármegyei Önkormányzat támogatása tett lehetővé. A település értékes múltjának megőrzése és bemutatása érdekében végzett munka méltó körülményeket teremtett a gyűjtemény számára. Az intézmény neve Fürész Gyula, a település megbecsült néptanítója és alezredese előtt tisztelegve vált Fürész Gyula Helytörténeti Gyűjteménnyé.

Az új névadás és a felújítás hivatalos megnyitója 2023. augusztus 6-án zajlott az intézmény udvarában, melyen dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke is részt vett. Az intézmény különlegessége abban rejlik, hogy a gyűjteményben olyan tárgyi emlékek és dokumentumok találhatóak, melyek Iváncsa múltjának és kulturális örökségének gazdag hagyatékát tükrözik. A fejlesztés összköltsége 300 millió 24 ezer 535 forint volt, amelyből 55 millió 24 ezer 535 forintot működési, míg 245 milliót fejlesztési támogatásnak szántak. Az intézmény vezetője, Fürész Éva, a névadó leánya, folytatja az édesapja által elkezdett munkát, és tovább bővíti a gyűjteményt.

Az Iváncsa Községi Önkormányzat és a Fejér Vármegyei Önkormányzat együttműködése eredményeként a helyi közösség és a térség számára is fontos kulturális és történeti örökség megőrzése valósul meg. Az intézmény a település és annak lakóinak múltját és identitását erősíti, egy olyan helyet teremtve, ahol az érdeklődők megismerhetik Iváncsa történetét és kulturális örökségét. A projekt sikeres lezárása további bizonyítéka annak, hogy a helyi önkormányzatok és a vármegyei támogatás összehangolt erőfeszítései milyen pozitív változásokat hozhatnak a közösségek életében.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW