-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Pintéréknek nem számítanak a kisvállalkozók

Pintéréknek nem számítanak a kisvállalkozók

Közismert, hogy az iparűzési adó bevételi forrást jelent az önkormányzatok számára. Azonban, hatalmas terhet jelent azon kisvállalkozóknak, akiknek alacsony az éves bevételük. Dunaújváros előző önkormányzata rendeletben szabályozta a 1990. évi C. törvény (Htv.) -t, úgy, hogy adómentességet állapított meg a 2,5 millió forint évi bevételt meg nem haladó vállalkozóknak, ezzel segítve a cégeket. Ez az intézkedés támogatta a helyi kisvállalkozókat és nem veszélyeztette az önkormányzat pénzügyi stabilitását. Jótékony hatással volt a vállalkozói szellem és az üzleti tevékenységek fejlődéséhez.

Azonban a jelenlegi városvezetés Pintér Tamás polgármester és a Rajta Újváros csapata 2022. decemberi közgyűlésén úgy döntött, hogy a helyi kisvállalkozók nem jogosultak önkormányzati rendeleti adómentességre, adókedvezményre, így ennek következményeként a helyi iparűzési adóról szóló önkormányzati rendeletükben a 2,5 millió forintot meg nem haladó adóalappal rendelkező vállalkozások számára biztosított adómentességet 2023. adóévtől megszüntetik.  Ez azt jelenti, hogy azoknak is meg kell fizetni az iparűzési adót, akik eddig, – az előző városvezetésnek köszönhetően – mentesültek ez alól.

A kisvállalkozókat érintő helyi iparűzési adó mentesség visszavonása az érintett vállalkozásokra negatív hatást gyakorol. Hiszen ezek a cégek gyakran küzdenek pénzügyi nehézségekkel és az újra bevezetett adóteher csak tovább nehezíti a helyzetüket. Pedig a kisvállalkozások a legtöbb esetben helyben vásárolnak, munkahelyeket teremtenek és hozzájárulnak a helyi közösség fejlődéséhez. Az iparűzési adómentesség visszavonása Dunaújvárosban azt is eredményezheti, hogy a vállalkozások inkább más városokban telepednek le, ahol kedvezőbb adózási feltételek vannak. Fontos lenne, hogy Pintér Tamás és a Rajta Újváros csapata mielőbb „újragondolja”, valamint felülvizsgálja döntését, illetve olyan adópolitikát alakítson ki, amely ösztönzi és támogatja a kisvállalkozásokat, hiszen a választási kampányban azt ígérték, hogy Vállalkozásbaráttá tesszük a várost, amely támogatja a helybeliek munkavégzését

Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester 2023. szeptember 21-én közösségi oldalán úgy fogalmazott, „Igazságtalannak ítéljük, hogy be nem folyt adóbevételek után is meg kelljen fizetnünk a teljes szolidaritási hozzájárulást egy válságokkal teli, kirívóan magas inflációs környezetben.” Az viszont nem igazságtalan, hogy a dunaújvárosi telephellyel rendelkező kisvállalkozóknak, akkor is meg kell fizetni az iparűzési adó előleget, ha alig vagy egyáltalán nincs bevételük. Az már csak hab a tortán, hogy az önkormányzattal kötött közel egymilliárdos szerződés bevétele után a DS Média Kft. Újlengyelbe tette át a székhelyét, vélhetően azért, mert az köztudottan iparűzési adó mentes település. Véleményünk szerint, ezzel megkárosítják a dunaújvárosi lakosokat és Dunaújváros jelentős iparűzési adó bevételtől esik el.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW