Ajiaco, a kolumbiai kukoricás burgonya és csirkehús leves
Ezen a héten Dél-Amerika receptjeiből szemezgetünk. A kontinens ételeit a dzsungel és az attól elfoglalt területek növénykultúrája, az állattartás és a tengerek, folyók élővilága határozza meg. Az ízekben megjelenik az ősi tradíció és az immár tradicionálissá vált gyarmati konyha.
Ajiaco, a kolumbiai kukoricás burgonya és csirkehús leves.
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé,
2 evőkanál olívaolaj,
1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma,
¼ gumó zeller, kockázva
2 gerezd fokhagyma,
8 csésze csirke alaplé,
½ kiló burgonya, kockázva,
2 cső kukorica 3-5 centis darabokra vágva,
2 evőkanál kapribogyó,
1 csokor apróra vágott újhagyma, snidlinggel lehet helyettesíteni,
2 evőkanál apróra vágott friss korianderzöld,
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöld,
1 kis pohár tejföl,
1 evőkanál só,
1 teáskanál őrölt bors (a színesbors a legjobb),
½ lime leve,
1 szeletelt avokádó,
½ lime felszeletelve,
Elkészítés:
1. az olívaolajon pirítsuk össze a csirkemell filét a vöröshagymával, zellerrel, fokhagymával, sóval, borssal,
2. öntsük fel a csirke alaplével és főzzük csirkehúst foszlós puhára,
3. vegyük a csirkehúst és tegyük a levesbe a burgonyát,
4. amikor a burgonya félig megpuhult, tegyük bele a kukoricát, a kapribogyót, az újhagyma, a koriander és a petrezselyem felét, valamint a tejfölt,
5. addig főzzük, amíg a kukorica is megpuhul, nem baj, ha a burgonya egy picit szétfő,
6. tálalás előtt a csirkehúst tépjük csíkokra, majd a tűzforró levest merjük rá, ízesítsük pár csepp limelével, díszítsük a maradék zöldfűszerekkel, avokádóval és limeszeletekkel.