Connect with us

Program

Diákmiséket tartanak városunkban

mm

Published

on

A járványügyi megelőzési ajánlások betartásával, de mégis jelentős érdeklődés mellett zajlanak a diákmisék a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban- erről számolt be rádiónknak a helyi egyházközség.  

A diákmisék lényege, hogy a római katolikus papság – városunkban általában Szeleczky Csaba plébános-helyettes atya – a szentmisén elhangzó szentírási szakaszokat a diákok számára is érthető módon magyarázza a prédikációban. A tematikus közösségi alkalmakként is felfogható havi rendszerességű ifjúsági misék szeptemberben kezdődtek: a tanév elején megtörtént az iskolatáskák megáldása, és a Szentlélek segítségül hívása a diákokra, többek között abból a célból, hogy a jót, amit tanulnak az iskolában, el ne felejtsék. Októberi nemzeti ünnepünk hétvégéjén az alkalomhoz illő énekeket is énekelhettek a diákok a nagytemplomban. A tervek szerint november 22-én – Krisztus Király ünnepén, a templom búcsújának napján – kerül sor az ifjak elsőáldozására. A hét szentség közül a keresztény beavatás szentségeinek csoportjába tartozó elsőáldozás során mintegy 25-30 dunaújvárosi általános iskolás korú diák először találkozik az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztussal. December 6-án Szent Miklós püspök utóda, azaz a Mikulás érkezik a főtemplomba a tervek szerint, amennyiben a közegészségügyi és járványügyi helyzet lehetővé teszi.

A járvány kétségkívül beszorította a városi római katolikus közösség lehetőségeit a fiatalok számára szánt programok szervezésében. Ennek ellenére a megváltozott helyzethez mérten valamennyi ifjúsági korosztály számára törekszik a közösség a fiatalok érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot nyújtani: közösségépítéssel, kötetlen beszélgetésekkel, virágágyások rendezésével, hitoktatással, filmvetítéssel, kirándulások és zarándoklatok tervezésével, vakációs nyári tábor előkészítésével.

Hirdetés