Sokan kértétek, hogy készítsük el Kuba nemzeti ételét, a fűszeres feketebab-pörköltet. A családi receptet osztjuk meg veletek. Ez az egzotikus étel levesnek tűnik, de valójában főételként fogyasztják a szigetország lakói, és annyira szeretik, hogy hetente akár többször is elkészítik. Kubában már a bennszülött indiánok is termesztettek és ettek fekete babot, még jóval azelőtt, hogy Kolumbusz áthajózott az Atlanti-óceánon. Ebben a rövid videóban úgy készítjük el a fűszeres feketebabot, ahogy Alberto anyukájától, nagymamájától tanultuk.
Hozzávalók:
Kb. 400 gramm aprószemű kubai feketebab /frijoles negros, black beans/
1 közepes vöröshagyma
fél kaliforniai paprika /zöld vagy piros/
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3-4 koriander – culantro – levél /hosszúkás, nem a petrezselyem-szerű, úgynevezett cilantro/
só, bors,
1 teáskanál római kömény
1 evőkanál ecet
1 evőkanál cukor
Elkészítés
- A megmosott babot bő vízben áztasd be éjszakára, másnap levével együtt tedd fel főni. Pótold a folyadékot, hogy a végén maradjon 2-3 liternyi fekete bablé.
- Ha a bab megfőtt, nagyjából a felét – lével együtt – pépesítsd turmixgépben, majd szűrd át sűrű lyukú szűrőn. A leszűrt levet öntsd vissza a fazékba a maradék babhoz.
- Adj hozzá két babérlevelet és 3-4 koriander levelet.
- Sofrito – kevés zsíradékon /olaj vagy zsír/ pirítsd az apróra vágott vöröshagymát a kaliforniai paprikával. A fokhagymát zúzd össze, sózd meg, tegyél rá 1 teáskanálnyi borsot és római köményt. Majd ezt a masszát add hozzá a serpenyőben piruló hagymához.
- A sofrito fűszeres-olajos egyveleget add hozzá a babhoz, kóstold és sózd meg, ha még szükséges, majd főzd kb. 40 percig, hogy sűrűbb állagú legyen.
- A főzés végén adj hozzá egy kanál cukrot és ecetet.
Fehér rizzsel és valamilyen sűlt hússal tálald. Malac, marha, csirke és hal is illik hozzá. Zöldségköretnek pedig yuca mojo szósszal. /A szósz: 1 dl olajban sok zúzott fokhagymát pirítani, 1 lime leve és só/.
Forrás: ITT VAN AMERIKA!