Connect with us

Közélet

Terheléses támadás érte az online időpontfoglaló honlapot

mm

Published

on

Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége – közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője pénteken online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd.

“A támadást felelőtlen emberek követték el” – fogalmazott, hozzátéve, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

Kiss Róbert azt is bejelentette: rövidesen átlépi a beoltottak száma a 4 millió főt, amiről a belügyminiszter – mint a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője – egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé. Ez teszi lehetővé a korlátozások lépcsőzetes feloldásának harmadik ütemét, amely a védettséghez, azaz a védettségi igazolványhoz kötött.

A védettséget a védettségi igazolvánnyal és személyazonosságot igazoló okmánnyal tudják igazolni az érintettek. Ahhoz, hogy valaki a lépcsőzetes feloldással megnyitott szolgáltatást igénybe tudja venni, felhívható arra, hogy mutassa fel ezeket az okmányokat – mondta. Ha a szolgáltatás igénybevétele életkorhoz kötött, akkor a 18 év alattit is felhívhatják a személyazonosságának igazolására – tette hozzá, felsorolva, hogy a személyi igazolvány, az útlevél, a jogosítvány mellett a diákigazolvány is alkalmas erre.

Rámutatott: azzal szemben, aki nem hajlandó a védettségét vagy a személyazonosságát igazolni, a szolgáltatást meg kell tagadni, a védettség ellenőrzése az üzemeltető, illetve szolgáltatást nyújtó feladata és egyben kötelessége.

Ismertette: a vendéglátóhelyeken, a szálláshelyeken, a szabadidős létesítményekben és játékkaszinókban foglalkoztatottaknak a védettségüket igazolniuk kell a vezetőjüknek, és ha nem rendelkeznek védettséggel, kötelesek maszkot viselni. A megnyíló helyszíneken a védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak nem kötelesek maszkot viselni.

Közterületen, a tömegközlekedésben, az üzletekben azonban továbbra is kötelező viselni a védőeszközt – fűzte hozzá.

A szolgáltatásokról elmondta: a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára 23 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső területei, továbbá a szállodák is, ahová a szülők a felügyeletük alatt álló gyermekeiket is elvihetik, számukra megnyílnak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Az edzőtermekbe és uszodákba kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek – mondta. A védettséggel rendelkezők a felügyeletük alatt álló kiskorúakkal újra látogathatják 23 óráig a sportrendezvényeket, ahol nem kell maszkot nem kell viselniük.

A versenyszerűen sportolók felkészülés céljából a jégpályákat, az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket és a sportlétesítményeket használhatják, edzőikkel együtt nem kötelesek maszkot viselni.

A kijárási tilalom 23 óráról éjfélre módosul, az üzletekben 23 óráig van lehetőség vásárolni – mondta.

Rámutatott: mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is jelen van, a fokozatos és lépcsőzetes szabályok mellett is fenn kell tartani bizonyos védelmi intézkedéseket, így például a maszkhasználatra vonatkozót a közterületen, az üzletekben és a tömegközlekedésben.

(mti)

Hirdetés