KezdőlapEgészségFolyamatos a védőeszköz-ellátás

Folyamatos a védőeszköz-ellátás

-

A járványügyi helyzet az élet szinte minden területén felülírja a korábban megszokott gyakorlatot. Prioritás a kórházi dolgozók speciális védőeszközökkel való ellátása. Mindamellett prioritás a nagy foglalkoztatók tevékenységének biztosítása, illetve a munkahelyek védelme, megtartása. Erről is szólt lapunknak dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos lapunknak elmondta, hogy folyamatosan segíti a kórház főigazgatójának, dr. Mészáros Lajosnak a munkáját. Kapcsolatot tart az országos tiszti főorvossal és a kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a védekezést minél hatékonyabban lehessen ellátni a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. Elmondása szerint – a koronavírus-járvány miatt – olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki nem tud megoldani. Mindenkinek megvan felelőssége, az összefogás ideje érkezett el a széthúzás helyett.

Ami a járványügyi helyzettel kapcsolatos központi intézkedéseket illeti, a védőfelszereléseket tekintve a kormány jelentős tételeket kötött le keleten, elsősorban Kínában, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. A keddi napon a többi között több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából. A BVOP napi szinten 25 ezer maszkot gyártat a fogvatartottakkal, ami a héten felfut napi 80 ezerre. A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta, hogy védekezésnek nincsen költségvetési korlátja, mivel egy felülről nyitott keret áll rendelkezése. A szükséges legmodernebb védőfelszerelésekből nem lesz hiány a városi kórházban.

A miniszterelnöki biztos megerősítette: az operatív törzs döntése szerint minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló a legmodernebb, speciális orvosi maszkot és védőfelszerelést kapja meg.

Lapunknak elmondta, hogy szerdán a dunaújvárosi kórház megkapta azokat a speciális védőeszközöket, amelyeket a járványügyi helyzetben tudnak felhasználni: 100 darab FFP3, 600 FFP2, 100 orvosi szkafander és védőszemüveg, valamint 50 ezer védőkesztyű. Folyamatos a védekezéshez szükséges eszközök beszállítása, az eddigi 700-on túl további 1000 darab speciális orvosi maszk is érkezik a városi kórházba.

A miniszterelnöki biztos arról is tájékoztatott, hogy a kórház veszélyhelyzeti működésével kapcsolatban a kórház vezetése létrehozott egy belső menedzsment szintű operatív törzset, amelynek tagjai a főigazgató mellett az orvos-, az ápolási és a gazdasági igazgató, valamint a sürgősségi és az infektológiai osztály vezetője. Naponta ülésezik ez a törzs és az aktuális eljárásrendnek megfelelően meghozza azokat a belső döntéseket, amik szükségesek.

Kép: D+ TV

Dr. Galambos Dénes emlékeztetett arra, hogy a kórházban az épületet, az eszközöket és berendezéseket is beleértve csaknem 7 milliárd forintos fejlesztés történt az elmúlt években, amelynek része volt egy új diagnosztikai és műtőblokk kialakítása is.

A kormány a járvány miatt gazdaságvédelmi intézkedéseket is hozott, amelyek többi között a magyar emberek munkahelyeinek megvédését célozzák. Olyan intézkedéseket támogat a kormány, amelyek segítik a dolgozókat munkában maradni. Az eddigi döntésekkel 3600 milliárd forint maradhat az embereknél idén. Az eddigi intézkedéseken túl újabbakra is szükség lesz, minden ágazatban vizsgálják, hogy milyen célzott, átmeneti támogatást tudnak nyújtani.

Dunaújvárosban a nagy foglalkoztatók helyzetét folyamatosan figyelemmel kíséri a miniszterelnöki biztos, a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetésével rendszeresen egyeztetnek a gyár és a munkavállalók helyzetével kapcsolatban.

Lapunknak a miniszterelnöki biztos elmondta, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje a kormányhoz fordult, mivel a válság a vállalatot is kiemelten érinti. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a vállalat helyzetét és javaslatait a napokban fogja a Bártfai-Mager Andrea – a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter asszony – vezette gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport megvizsgálni, és azzal kapcsolatosan javaslatot fog tenni a kormánynak.

A vasmű helyzete azonban ismert a kormány előtt, mivel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével és a miniszterelnöki biztos bevonásával folyamatosak a társaságcsoport orosz tulajdonosi körével a vállalat jövőjét érintő tárgyalások.

Szerző: Várkonyi Zsolt Forrás duol.hu/ Dunaújvárosi Hírlap

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Harmincnégy fogvatartott vizsgázik

0
A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben is megkezdődött a szakmaképzések vizsgaidőszaka. Mint arról a bv. beszámolt, a kétéves szakmaképzések interaktív online szakmai vizsgáin összesen 34...
DunaOnline

FREE
VIEW