KözéletPolitika

Indul a média mutyi Dunaújvárosban?(szavazás)(frissítve)

[poll id=”2″]

A tegnapi napon közzétett közbeszerzési pályázat rövid meghatározása: A szerződés típusa Szolgáltatás; megrendelés Dunaújváros Megyei Jogú Város.

Az elmúlt években Médiaház néven sikeresen üzemeltette az önkormányzat és a hozzá kapcsolódó intézmények, vállalatok kommunikációjának összehangolását. A médiaház fogalomként értelmezhető, mely a kommunikáció, továbbá a lentebb megjelölt médiarendszerben részt vevő médiafelületek összehangolását jelenti. A konstrukció megfelelő formája és eszköze, a Médiaház keretein belül működő, úgynevezett Médiarendszer, melyben a lent felsorolt médiumok működését egy szervezet irányítja és hangolja össze gazdasági, szervezeti és tartalmi vonatkozásban egyaránt. A médiarendszerben az alábbi médiafelületek, médiumok vesznek részt: Dunaújvárosi hetilap, ingyenes közéleti újság, Dunaújváros online (dunaujvaros.com), internetes portál, DSTV Dunaújváros Helyi televízió, dunaujvaros.hu (műszaki üzemeltetés és karbantartás).

A pályázónak tehát ki kell adnia egy hetilapot, amelynek paramétereit tartalmazza a kiírás. Nincs meghatározva, hogy melyik nyomdával, terjesztővel kell megállapodni. Megfelelő tartalommal kell ellátni a DVG Zrt. tulajdonában lévő dunaujvaros.com hírportált, illetve üzemeltetni kell dunaujvaros.hu weboldalt. A feladatok ellátásáért a pályázó a felelős. A DSTV vonatkozásában azonban más a helyzet, hiszen a televíziót üzemeltető, a nyilvános cégadatok alapján, magánkézben lévő gazdasági társasággal történő előzetes megegyezés hiányában tulajdonképpen nem is lehet pályázni.

Pedig Medgyesi Miklós sajtószóvivő a múlt heti levelében még azt írta: „A Rádió24 és az InfoDunaújváros magán cégek termékei, nem önkormányzati tulajdon. A korábbi közbeszerzés azt írta elő, hogy konkrétan ezektől a médiumoktól kell tartalmat vásárolni. Ez szerintünk több, mint problémás. Ez a városvezetés nem szab konkrét cég(ek)re közbeszerzési kiírást” Ebben a közbeszerzési pályázatban azonban egyszerűen kikerülhetetlen a DSTV-t üzemeltető DS Média Kft., amelynek ügyvezetője a Dunaújváros önkormányzatának tulajdonában lévő DVG Zrt. igazgatóságának a tagja.

A sajtószóvívó tehát nem mondott igazat. Ezt lehet, hogy nem teljeskörű információ hiányában tette, vagy csak egyszerűen elferdítette a tényeket. A hiteles tájékoztatás igénye miatt, mindkét eset nagyfokú felelőtlenségre vall. Az előbbi szakmai hiba, utóbbi viszont bűn.

Végezetül nézzük a számokat. A szerződés, a keretmegállapodás vagy a dinamikus beszerzési rendszer időtartama: 48 hónap. A fedezete pedig a következő: „Az 1.) pontban szereplő kötelezettségvállalás 2020. évben megvalósuló szolgáltatás megrendelés fedezete Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának a 2020. évi költségvetéséről és végrehajtásának szabályairól szóló 5/2020. (II.14.) önkormányzati rendelete 5. melléklet „9. Kulturális, oktatási ifjúsági feladatok – Dologi Kiadások” során 100.000.000 Ft + Áfa értékben rendelkezésre áll. 3.) Dunaújváros MJV Önkormányzata Közgyűlése kötelezettséget vállal arra, hogy az 1.) pontban szereplő szolgáltatás megrendelés, mint kötelezettségvállalás fedezete Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2021-2024. évi költségvetésben betervezésre kerül 200.000.000 Ft + ÁFA/ év, azaz a szerződés teljes időszakát tekintve 700.000.000 Ft + ÁFA, mindösszesen bruttó 889.000.000 Ft összegben.”

A teljes időszakra (48 hónap) tehát összesen 800 000 000 Ft + ÁFA, azaz bruttó 1 milliárd 16 millió forintot költene az önkormányzat a dunaújvárosi adófizetők pénzéből.

Érdekes, hogy egy ilyen nagyságrendű közbeszerzési pályázatról a helyi önkormányzat által finanszírozott médiumok egyike sem tesz említést. Pedig a Dunaújváros online főszerkesztője – aki az elmúlt években „szabadságharcosként” rendre önálló, kritikus véleményt formált a városban történő eseményekről – decemberi „székfoglalójában” azt mondta, hogy az oldal: „Gyors, pontos, hiteles tájékoztatást nyújt a városban történt, illetve a városlakókat érdeklő és érintő eseményekről. Nem a pártok (vagy főleg: a Párt), hanem az olvasók igényeire fókuszál, ergo nem a pártok (vagyis inkább: a Párt), hanem a fogyasztók kegyeit keresi.”

Az írásában magára vállalt bizonyos szerepkört is: „a jelenlegi döntéselőkészítő és döntéshozó folyamatból hiányzik az ellenzéki szerepvállalás, de egyúttal hiányzik a fék és az ellensúly is. Márpedig ebben az alaphelyzetben mindenképpen felértékelődik a sajtó szerepe – hiteles és hatékony ellenzéki képviselet helyett a sajtóra hárul a nemes feladat; egyszerűen nincs, nem lesz más, aki rákérdez egy-egy vitatható döntés okaira, követi a közpénzek sorsát, és ha kell, esetenként éles kritikát fogalmaz meg egy-egy kérdés kapcsán.”

Az viszont lehet, hogy a személyes anyagi érintettség kicsorbította a kritika élét.

[poll id=”2″]

Frissítés! 2020.04.10

Medgyesi Miklós sajtószóvivő által küldött levelet változtatás nélkül közöljük a témában:

Tisztelt Dunaonline szerkesztőség!

Április 9-én a helyi média-közbeszerzésről írt cikkükkel kapcsolatban tennék néhány észrevételt:

Mint azt már korábban jeleztem: a DSTV – Dunaújváros Televízió nem konkrét médiumot jelöl, hanem annyit jelent, hogy helyi televíziót kell működtetni. Ezt március 27-én a Dunaonline szerkesztőjével tisztáztam is, aki szó szerint a következőket írta: „Az előző leveledből azt vettük ki, hogy csak a levélben felsorolt média felületeket kell üzemeltetni a nyertesnek. De így világos, hogy lehet a nyertesnek DSTV helyett másik helyi tv is az ajánlatában.”

Ennek ellenére a csütörtökön megjelent cikkében a Dunaonline ismét azt állította, hogy a kiírás a DS Média Kft. által üzemeltetett televíziót jelenti. Majd hozzátették: „A sajtószóvívó (sic) tehát nem mondott igazat.” 

Ezt a legmesszebb menőkig visszautasítom. A Dunaonline állítása már azért is nonszensz, mert magáncég üzemeltetésére az önkormányzat nyilvánvalóan nem írhat ki pályázatot. A média közbeszerzést lehet kritizálni, szabad országban élünk. De kérem, hogy maradjunk a realitás talaján.”

Megyesi Miklós sajtószóvivő helyreigazítási kérelmével kapcsolatban csupán egy megjegyzés. Úgy gondoljuk, a szóvivő levelénél hitelesebb forrás a hivatalos közbeszerzési pályázat kiírása. Megyesi Miklós levelében azt állítja, hogy nem konkrétan a DSTV Dunaújváros szerepel a közbeszerzési pályázatban, hanem egy dunaújvárosi helyi televízió. Mellékeljük a kiírást, és az olvasóinkra bízzuk, hogy ki mond igazat.

A teljes hitelesség kedvéért itt található a teljes anyag!

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW