KezdőlapKultúraSpeciális fizetési konstrukciót dolgozott ki színházunk a színészeinek

Speciális fizetési konstrukciót dolgozott ki színházunk a színészeinek

-

A Bartók Színház támogatásáról biztosította a jövedelem nélkül maradt színészeit. Magyarországon elsőként a dunaújvárosi intézmény előleget fizet jövedelem nélkül maradt színészeinek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások időszaka alatt.

Őze Áron igazgató az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek adott interjújában elmondta, létezik ugyan egyfajta munkáltatói előleg, de az csak közalkalmazotti jogviszonyban álló kollégáknak adható. A Bartók színház fellépő művészei és tervezői vállalkozóként kötődnek az intézményhez. Elvégzett munka nélkül a színház nem fizethet ki költségvetési forrásból egy fillért sem, ezért egy olyan speciális megoldást dolgoztak ki, amely a színház gazdálkodása számára anyagilag még vállalható, ugyanakkor jogilag minden tekintetben tiszta konstrukció. Ebben segítséget kaptak az Előadóművészi Jogvédő Irodától. A megoldás lényege egy szerződésmódosítás, ami rögzíti, hogy a szerződésben vállalt teljesítmény és honoráriumok fedezetére fizetnek előleget, amit a kolléga a következő évadban, tehát a naptári és költségvetési éven túl vállalt munkájával ellensúlyoz. Havi nettó 200 ezer forintról van szó. Hozzátette, a kialakult feltételeket örömmel vállalták a kollégák, sőt sokuk számára megnyugvást jelentett, hogy a szerződés minden körülmények között biztosít számukra színpadi fellépést a következő évadban is a Bartókban. A járvány miatt fel kellett függeszteniük két próbaidőszakot, és kilenc bérletes előadásuk is elmaradt, ezeket a nyáron szeretnék pótolni. Ha ez a bérleteseiknek nem megfelelő, akkor pedig ősszel játsszák le ezeket. Több alternatívát is kínálnak is.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Képzési támogatásról szervez előadásokat a kamara

0
A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara „A felnőttképzés jelenlegi rendszere és a vállalkozások számára elérhető támogatási lehetőségek bemutatása” címmel tájékoztató fórumot szervez április 30-án 10...
DunaOnline

FREE
VIEW