KezdőlapGazdaság150 új munkahely jön létre Iváncsán (Frissítve)

150 új munkahely jön létre Iváncsán (Frissítve)

-

Komoly beruházást jelentett be ma Facebook oldalán Szijjártó Péter.

„A világjárvány által keltett gazdasági válsághelyzetben is lehet sikereket elérni és újabb beruházásokat hozni Magyarországra.A török Yaris Kabin 6,5 milliárd forint értékű beruházásával 150 munkahely jön létre Fejér megyében, a Dunaújváros melletti Iváncsa ipari parkjában.”

Frissítve 21:48

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból a munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhetően – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, Yaris Kabinnak az iváncsai ipari parkban megvalósuló beruházását bejelentő sajtótájékoztatón. -írja a Duol.

A válság végeztével teljesen új világgazdasági környezetben találjuk majd magunkat, és ott kell helytállnunk, mondta a külügyminiszter, majd hozzátette, hogy Magyarország ebbe a versenybe jó alapokkal tud majd beszállni, köszönhetően az elmúlt tíz év kormányzati gazdaságpolitikájának és az új nagyberuházásoknak, amelyekből az iváncsai az ötödik három héten belül. Hangsúlyozta, hogy ez a szám is azt bizonyítja, hogy a kormány munkahelyteremtő, adócsökkentő gazdaságpolitikája helyes, bármit is mondjanak a „vészmadárkodók”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Yaris Kabin vezető török cég, amely termékeivel nyugati piacokat lát el, így ez a 6,5 milliárd forintos beruházás – amelyhez a magyar kormány 521 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott – hazánk exporttevékenységét is növelni fogja. Az első körben 150 főt foglalkoztató üzem építése már elkezdődött, 2021 elején pedig a termelés is megindul a gyárban. A telephely a mezőgazdasági gépgyártás mellett kutatási és fejlesztési feladatokat is ellát majd. A tájékoztatón jelen volt dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere, Németh Ádám, a Yaris Kabin Hungary Kft. ügyvezetője, és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnök-vezérigazgatója.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt a kormány egy újraiparosítást hajtott végre, és olyan gazdaságpolitikát folytatott, amelynek köszönhetően Magyarország vezető papírgyára, a Hamburger Hungária Zrt. és a Hankook Tire Kft. gumiabroncsgyártó vállalat több mint félmilliárd eurót fektetett be a térségünkbe, és közel 1000 új munkahelyet teremtett az elmúlt években. Kiemelte, hogy sikeresen meg tudtak menteni közel 6000 munkahelyet a hagyományos iparágat képviselő Dunaferr esetében is. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően pedig Dunaújvárosban gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség. Továbbá négymilliárd forint kormányzati támogatásból létre tudtak hozni állami beruházás keretében egy több mint 100 hektáros ipari parkot Iváncsán, amely a szóban forgó beruházásnak biztosít helyet. A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta azt is, hogy a magyar gazdaság és Dunaújváros térsége az elmúlt évek eredményei révén kedvező helyzetből indulhat a járvány miatt a teljesen átalakult nemzetközi versenyben az új beruházásokért és az új munkahelyekért.

– A mai napon egy olyan beruházás kerül bejelentésre, amely a mezőgazdasági gépgyártás területén Törökország és Európa egyik piacvezető vállalata. A mai bejelentésnek a jelentőségét adja, hogy egy olyan nehéz időszakban, amikor az emberi életek mentésén túl a gazdaságot is újra kell indítanunk, egy sikeres vállalat választja minden nehézségek ellenére a térségünket, ezért külön köszönet jár a cégvezető úrnak, a vállalat minden munkatársának, a kormánynak és személy szerint Szijjártó Péter miniszter úrnak, a beruházásösztönzéssel foglalkozó munkatársaknak és dr. Dorkota Lajosnak, a térség fejlődéséért kifejtett munkájáért.

Németh Ádám, a Yaris Kabin Hungary Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A sajtótájékoztatón felszólalt Németh Ádám is, aki elmondta, hogy a tervezett négy munkacsarnok közül kettő már elkészült, egy gépsor már meg is érkezett. A 150 foglalkoztatottat kezdetben török szakemberek tanítják majd be.

A térség meghatározó cégévé szeretnék kinőni magukat

Már most tervezik az üzem bővítését, így az oktatásokat kiterjesztik és olyan képzéseket is biztosítanak, hogy a jövőben a munkások betanítását magyarok végezhessék el.

Mint mondta, a térség meghatározó cégévé szeretnék kinőni magukat, és megköszönte az állam és Iváncsa önkormányzatának minden segítségét, amit a beruházás létrejöttéhez nyújtottak. Elmondása szerint a török anyacég több területet is megvizsgált, hogy hova helyezze el új gyártóegységét, de végül Iváncsa mellett döntöttek a verhetetlen infrastrukturális és földrajzi pozíciója és a munkaerő garantáltsága miatt.

Szerző: Brousil Csaba Forrás: Duol.hu

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Végéhez ért az egyetem nyílt tantárgyi képzése

0
A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete sikeresen zárta a "Fejlett IT infrastruktúrák" című nyílt tantárgyát. Mint azt felsőoktatási intézményünk részletezte, a márciusban indult, "Fejlett IT...

Próbavizsgák voltak a bv-ben

Lányok napja az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW