-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Egyszerűbb lesz az engedélyköteles ügyek intézése

Egyszerűbb lesz az engedélyköteles ügyek intézése

A veszélyhelyzetre való tekintettel egyszerűsödik a lakossági és vállalati ügyintézés- írja az önkormányzat. A hivatali tájékoztató szerint a legtöbb tevékenység hatósági engedélyezés helyett bejelentés alapján is folytatható.

Május 18-án lépett hatályba az a rendelet, amely a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szól. A változtatás lényege, hogy az engedélyköteles tevékenységek – egyes kivételekkel – már az elektronikus úton – ügyfélkapu, online űrlap segítségével vagy email útján – történő bejelentést követően gyakorolhatók lesznek. Amennyiben a hatóság nyolc napon belül nem tiltja meg a tevékenység végzését, úgy az szabadon gyakorolható a kilencedik naptól. Abban az esetben, ha másik szakhatóságot is be kell vonni a folyamatba, a határidő 12 napra módosul (például a kereskedelmi üzletek, ipari telephelyek tekintetében). Az egyszerűsített ügyintézés csak az eljárást egyszerűsíti, a bejelentésben szereplő tevékenység folytatásához jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése alól nem ad felmentést. Az úgynevezett ellenőrzött bejelentés nemcsak kisebb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra és magánszemélyekre, de az illetéknek vagy igazgatási szolgáltatási díjnak is csak az ötven százalékát kell befizetni, amennyiben nem szükséges az engedélyezési eljárás.

A rendelet nem terjed ki azokra az ügyekre, amelyek esetén nemzetközi vagy uniós szabályozás alapján mindenképpen szükséges az engedélyezési eljárás. A rendelet továbbá nem vonatkozik a hatósági bizonyítvánnyal, igazolvánnyal és nyilvántartással összefüggő ügyekre, valamint azokra sem, amelyek során a hatóságnak kell mérlegelnie valamilyen pénzbeli vagy természetbeni juttatás megállapítását. A rendelet további ügycsoportokat is felsorol, amelyek esetén továbbra is szükséges az engedélyezés, ilyenek többek között a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárások, anyakönyvi engedélyezés.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW