KezdőlapKékfényHősies helytállásért tüntették ki a dunaújvárosi tűzoltót

Hősies helytállásért tüntették ki a dunaújvárosi tűzoltót

-

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Hősies helytállásért elismeréssel tüntette ki Székely Zoltán Áron tűzoltó századost, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, aki szabadnapján segítette egy kigyulladt kotróhajó oltását és egy gázpalackot is távolabb vitt a tűztől. 

Május 21-én este nyolc órakor jelzés érkezett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, hogy a Duna dunaújvárosi szakaszán, a sóderbányánál egy kotróhajó ég. Székely Zoltán Áron tűzoltó százados, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka éppen szabadnapját töltötte és a folyón horgászott. Észrevette a helyszínre vonuló szert, a közelébe hajózott és az egység szolgálatparancsnokától megtudta az esemény részleteit. Az elmondott információk alapján beazonosította a helyszínt, amely a Duna túlpartján volt, a szalkszentmártoni öbölnél. Motorcsónakjával hamar a helyszínre ért, ahol már ott voltak a rendőrök egy sérülttel. Értesítette a kunszentmiklósi önkormányzati, valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltókat, részletesen tájékoztatva őket, hogyan jutnak a helyszínre. A parttól nyolc-tíz méterre horgonyzó kotróhajó kapitányi fülkéje teljes terjedelmében égett.

Székely Zoltán Áron motorcsónakjával felderítést végzett, valamint kézi tűzoltó készülékkel megkísérelte eloltani a tüzet, közben a lángok közeléből eltávolított egy szén-dioxid-palackot is. A helyszínre időközben megérkeztek a szalkszentmártoni önkéntes egyesület tagjai. Az erős szél miatt a partról nem lehetett volna hatékonyan oltani, ezért a százados egy gyorsbeavatkozó sugarat csónakjával a hajóra húzott, így sikerült a tüzet eloltani. Ezt követően a súlyos égési sérülést szenvedett embert a szabadnapos tűzoltó motorcsónakjával átvitte a dunaújvárosi oldalra, ahol átadta a mentőszolgálat munkatársainak, akik a sérültet kórházba szállították. 

Bátor és példaértékű helytállásáért, önfeláldozó magatartásáért Hősies helytállásért elismeréssel tüntette ki Székely Zoltán Áron tűzoltó századost dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató június 17-én.

katasztrofavedelem.hu

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

A Húsvét alatt zárva lesz a könyvtár és a múzeum is

0
A József Attila Könyvtár és az Intercisa Múzeum is arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy március 29. és április 1. között, vagyis nagypénteken, nagyszombaton, húsvétvasárnap...
DunaOnline

FREE
VIEW