KezdőlapKultúraStúdiótermi darabot mutatott be a színház

Stúdiótermi darabot mutatott be a színház

-

Egy premierrel indította az évadot a Bartók színház, múlt pénteken mutatták be a Jónás könyve című darabot. Mint azt a sajtóanyagban szerepel, Babits Mihály 1938-ban, a közelgő világégés előérzetében írja meg drámai hatású elbeszélő költeményét, a bibliai próféta történetét feldolgozó Jónás könyvét.

A költőt a háború előszele, a magányérzet felerősödése és aggodalma a fasizálódó Európa miatt késztette arra, hogy költeménybe fogalmazza érzéseit. A bartókos előadás a babitsi gondolat mentén haladva azt a kérdést boncolgatja, hogy mit kell tennie a művésznek, ha a világot erkölcsileg romlottnak, a végveszély felé sodródónak látja. Napjainkban, amikor civilizációnk komoly kihívásokkal küzd és nem csak a morális és erkölcsi értékek kérdőjeleződnek meg, hanem a járványidőszak közepén maga az élet is és az, hogy mi az élet értéke, kinek és miként lehet segíteni, egyáltalán a segítség, illetve a segítő szándék lehet-e mérlegelés tárgya, akkor Babits gondolatai még erőteljesebben szólalnak meg: a művész feladta az, hogy a szó és a művészet fegyverével harcoljon a barbár világ és a pusztulás ellen. Ezért is tartották fontosnak, hogy a 2020/2021-es színházi évadot, a tavaszi pandémiás események miatt félbeszakadt produkció bemutatásával indítsuk útjára. A kortárs erdélyi színház izgalmas és sajátos látásmódot képviselő fiatal alkotója, Györfi Csaba, és művész társai Tőkés Imola koreográfus, Rákay Tamás látványtervező, Sulyok Benedek zeneszerző a fizikai színház elemeit is magába olvasztó, megrendítően szép, költői erejű előadást álmodtak a Bartók Kamaraszínház stúdiótermébe.

A prózai tagozat művészei Auksz Éva, Csadi Zoltán, Kiss Attila, Polgár Lilla, Sipos Áron, Tőkés Nikoletta a mozgás-, a prózai-, és a zenésszínház eszközeit is használó produkcióban új művészi oldaláról mutatkozik be a dunaújvárosi közönségnek. Az alkotók szándéka, hogy a különleges mozgássorokkal, táncelemekkel, egyedi zenével és hanghatásokkal dolgozó előadás felemelő pillanatai és képei hosszú ideig a nézők gondolataiban és szívében maradjanak. Legközelebb szeptember 12-én, majd október 4-én és 24-én játsszák a darabot.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Négy dunaújvárosi diák jutott be a Szakma Sztár Fesztiválra

0
A szakmunkástanulók legnagyobb, legrangosabb országos megmérettetésének, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny fináléjába négy dunaújvárosi diák jutott be- erről számolt be a Dunaújvárosi Hírlap online...
DunaOnline

FREE
VIEW