KezdőlapKözéletHivatalosan is görögkatolikus iskola lett a Gárdonyi

Hivatalosan is görögkatolikus iskola lett a Gárdonyi

-

Mint már arról korábban beszámoltunk, a görög-katolikus egyházközség kötelékébe, fenntartásába fog kerülni a Gárdonyi Géza Általános Iskola.

Erről egy közleményt adtak ki az elmúlt napokban, amelyben azt írják, a görögkatolikus egyház hívei hazánk észak-keleti térségében élnek nagy számban, de az elszármazottak révén más országrészekben is jelentős számú szórványközösségeik vannak. A Hajdúdorogi Főegyházmegye köznevelési intézményhálózatának bővítését koncepcionálisan tervezi azokon a településeken, ahol ezek a közösségek megerősödnek. Az elmúlt évtizedben szépen fejlődő egyházközségük alakult Dunaújvárosban Kovács István parókus atya vezetésével. Kocsis Fülöp metropolita atya elérkezettnek látta az időt, hogy egyházuk szolgálatát, mint iskolafenntartó is megerősítse a városban, ezért a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói jogának átvételét kezdeményezte.

Minden szükséges támogatást megkapott a kezdeményezés, a hatósági folyamat jogszerűen lezajlott, az iskola 2020. szeptember 1-től Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola néven, a város második egyházi köznevelési intézményeként folytatja működését. Egyházuk közismerten nyitott minden társadalmi csoport irányában, ezért készséggel tettek eleget a kormányzati elvárásnak, hogy vállalják az iskola jelenlegi beiskolázási körzetéből való felvételt, kitételként azzal, hogy élnek a köznevelési törvény adta jogukkal, miszerint a keresztény értékek iránti elköteleződés feltétele az iskolai felvételnek, és a római katolikus és görögkatolikus vallásúakat előnyben részesítik a város és környékén lévő településekről. Az intézményt 239 tanulóval, és 20 fős nevelőtestülettel és 7 egyéb munkakörben foglalkoztatottal vették át.

Az igazgató továbbra is Szóládi Zoltán, igazgatóhelyettes Tóth-Németh Csilla, a lelki igazgató Kovács István atya lett. Az intézmény értékálló hagyományait, a táncművészetet, a labdajátékokat is megtartva építik tovább új görögkatolikus arculatát.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

150 ezer forint adomány gyűlt össze a gyermekosztálynak

0
A Móricz Iskola képviseletében átadták a 27. Jótékonysági Pedagóguskoncerten összegyűlt adományt a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának - erről adott hírt egészségügyi intézményünk. Mint azt...

Pindúr Pandúrok az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW