-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Plenáris üléssel kezdődött a Tudományos hét

Plenáris üléssel kezdődött a Tudományos hét

Hétfőn a plenáris konferenciával kezdetét vette a Dunaújvárosi Egyetemen az idei Tudományos Hét, amelynek témája a digitalizáció és a fenntarthatóság volt.

A járványügyi helyzet miatt ezúttal rendhagyó módon, digitális formában szervezik meg a programot. Mint arról felsőoktatási intézményünk beszámolt, az egyetem prioritásának számító karbonmentes energia felhasználása volt a hétfői nap egyik legfőbb témája. Több, mint 140 fő vett rész az eseményen. Dr. András István rektor megnyitóját követően Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos tartotta meg köszöntő beszédét. Kiemelte a Dunaújvárosi Egyetem lehetőségeit mind a jelenben, mind a jövőben. Betekintést adott a Paks II. projekthez kapcsolódó tevékenységek alakulásába, továbbá néhány szóval összegezte, hogy ugyan megváltozott a felvételi követelmény és a pandémiás helyzet is okozott negatív hatásokat, de a DUE és vezetése sikeresen helyt tudott állni ebben a nehéz időszakban is. Az esemény a plenáris meghívottak előadásaival folytatódott.

Első előadóként Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese ” Innovatív jelen, eredményes jövő” című előadásában a hivatal tevékenységét mutatta be. Cziczer János, a Paks II. Atomerőmű Zrt. üzemeltetési igazgatója részletezte a Paks II. projekt aktualitását. Az előadáson résztvevők betekinthettek jelenleg Magyarország legnagyobb beruházásnak terveibe, virtuális séta segítségével megtekinthették a kiszolgáló és reaktori épületeket, továbbá megismerhették a fejlesztés főbb részeit. Dr. Németh Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézetintézetigazgató-helyettes, a MellearN Egyesületének ügyvezető elnöke „A felsőoktatási lifelong learning szerepe a fenntarthatósági célok megvalósításában” címmel tartott interaktív előadást. A délelőtti plenáris előadásokat Dr. Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárának előadása zárta. Kiemelte a dekarbonizációban az atomenergia szerepét és a Paks II. projekt aktualitását. 

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW