-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Nettó 200 milliót fizet Dunaújváros egy kuruzslónak?

Nettó 200 milliót fizet Dunaújváros egy kuruzslónak?

Az elmúlt héten Dunaújváros Megyei Jogú Város városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármestere, Mezei Zsolt a következőkről tájékoztatta a város lakóit: „Tavaly óta új munkagépekkel gazdagodott a DVG Zrt. eszközparkja. Idén jól sikerült felkészülni a téli időszakra, hiszen a gépek már készen állnak a bevetésre, egyszerre akár 15-el is meg tudják kezdeni a munkát szükség esetén.” A DVG Zrt. vezérigazgatója, Szabó György Zoltán pedig elmondta, hogy közbeszerzés keretében egy olyan céggel szerződtek, amely az utak síkosság mentesítését ellátja, megfelelő géppark áll a rendelkezésére és teljes felelősséget vállal az elvégzett munkáért. Az úgynevezett kézi, illetve járó felületek, közterületek tisztítása viszont továbbra is a saját gépparkkal látja el a DVG Zrt. Az elhangzottak, illetve az önkormányzat közösségi oldalára feltöltött propaganda videó alapján azonban felmerült néhány kérdés. Azt nevezzük igénytelenségnek, hogy a felvételeken látható egyik tolólapot vastagon kikezdte a rozsda, de sokkal érdekesebb, hogy a pickupok elejére „barkácsolt” tolólapok mennyire felelnek meg az előírásoknak.

Forrás: Dunaújváros Önkormányzata Facebook

Ezt követően utánajártunk, hogy vajon melyik cég nyerte a közbeszerzést. A nyertes a CNV SLT Kft., amelynek székhelye a Pest megyében található, 597 lakosú település. Felettébb érdekes, hogy a céget 2020. szeptember 16-án alapították.

Forrás: e-cegjegyzek.hu

A Közbeszerzési Hatóság honlapján a „Síkosságmentesítés Dunaújvárosban” elnevezésű pályázati kiírás 2020. szeptember 24-én jelent meg,

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

és 2020. november 04-én a felek már alá is írták a négy évre szóló szerződést.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A szerződés szerint az első szakaszban, a 2020. november 15. – 2021. március 31. közötti időszakra vonatkozó vállalkozási díj nettó 50 000 000 Ft, amelyből 2020. november 15. – november 30. közötti periódusra nettó 20 000 000 Ft jár.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság

A ciklus további éveiben a KSH által kiadott infláció mértékével automatikusan nő az összeg. A szerződés szerint a vállalkozót akkor is megilleti a teljes díj, ha az adott hónapban a DVG Zrt. hó- és síkosságmentesítési munkát nem rendel. Igaz, akkor sem változik az összeg, ha minden naptári napon 0-24 óráig munkát végez.

Külön figyelmet érdemel CNV SLT Kft. tulajdonos ügyvezetőjének a személye, hiszen Czonev József eddigi vállalkozásainak kalandos története van. A sokoldalú ember http://www.hipnomed.hu weboldal szerint mester hipnotizőr, hipnoterapeuta, amire akkor figyeltünk fel, amikor a DVG Zrt.-vel kötött szerződésben lévő telefonszám megegyezett a weboldalon szereplővel. Ezen tevékenysége gyakorlásakor jogtalanul használta a dr. megnevezést, amiért feljelentették őt és a rendőrség pénzbüntetést szabott ki rá. A privatkopo.hu írása szerintcégeket is bejegyeztetett a jogosulatlanul használt „doktori” címmel. Érdeklődésünkre a Komárom Megyei Rendőr Főkapitányság megerősítette az információt: „Az ügyben szabálysértési eljárás indult, amit pénzbírság kiszabásával zárt le a Dorogi Rendőrkapitányság.”

Ráadásként közöljük dr. Császár Noémi egyetemi docens véleményét a tevékenységről: „Nincs is hipnózis csak hipnoterápia!!!!! Hipnoterápiát pedig kizárólag az egészségügyi törvény 103-as paragrafusa alapján orvos vagy pszichológus alap diplomára épített 2 db szakvizsgával rendelkező pszichoterapeuta végezhet önállóan. Tehát minden kétséget kizáróan jogsértő minden ettől való eltérés. Tekintettel arra, hogy a BTK is módosult, és a pszichoterápia jogtalan végzése is bekerült a kuruzslás ténykörébe, ezért bizonyos, hogy aki hipnózist végez orvos vagy pszichológus alapdiplomára épített 2 szakvizsga nélkül, az BTK-ba ütköző módon jár el.”

Forrás: hipnomed.hu
Forrás: Közbeszerzési Hatóság

Az egyik céginformációs oldal szerint Czonev József nevéhez összesen tizennégy vállalkozás volt köthető. Ezek közül többet felszámolással, kényszertörléssel szüntettek meg, amelyeknek akkor már külföldi személyek voltak a tulajdonosai.

A NICE.CO.HU Kft. ellen, amelynek Czonev József tulajdonosa és ügyvezetője, a NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály végrehajtást rendelt el, amelyet foganatosítottak is.

Forrás: e-cegjegyzek.hu

Az FNSZ Kft. ellen, amelynek Czonev József szintén tulajdonosa és ügyvezetője, NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztály végrehajtást rendelt el. Ezeket a dokumentumokat bárki megtekintheti a nyilvános cégjegyzékben.

Forrás: e-cegjegyzek.hu

A fentiek alapján egyáltalán nem tűnik életszerűnek, hogy Czonev József a közbeszerzési pályázatokat böngészve akadt rá erre a lehetőségre. Így jogosan merül fel a kérdés, hogy kinek vagy kiknek volt az érdeke, hogy „kihagyhatatlan helyzetbe” hozzák a csővári székhelyű vállalkozót, aki több mint 250 millió forintot kaszálhat a Dunaújváros önkormányzatának tulajdonában lévő DVG. Zrt.-vel kötött szerződés alapján.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket is közzétesszük, amit tegnap elküldtük a DVG Zrt.-nek, de ezekre választ nem kaptunk, pedig szerettük volna megismerni az ő álláspontjukat is.

Tisztelt Szabó György Zoltán!

A „Síkosságmentesítés Dunaújvárosban” közbeszerzési pályázattal kapcsolatosan szeretnénk feltenni kérdéseket, amelyre várjuk megtisztelő válaszát.

Kérdések:

  1. A DVG vezetése miért írta úgy ki a pályázatot, hogy nem kért lezárt pénzügyi évet?  A pályázat kiírása előtt két héttel alapították a közben nyertes céget.
  2. A DVG vezetése tudott-e arról, hogy a nyertes cég ügyvezetője ellen az elmúlt években több rendőrségi eljárás is zajlott, illetve büntetést is kapott?
  3. A DVG vezetésének volt-e tudomása arról, hogy korábban a NAV eljárást folytatott a nyertes cég ügyvezetőjével szemben 10 millió feletti adótartozás miatt?
  4. A nyertes cég 3,5 tonna alatti járműveinek a felépítményekre vonatkozóan rendben vannak -e az engedélyei? Hol található ezeken a járműveken az út szórásához szükséges felépítmény?
  5. A nyertes cégnek a munkavégzéséhez szükséges eszközeinek, járműveinek pontos típusa és életkora?
  6. A közbeszerzési eljárás kiírása és eredménye miért nem szerepel a DVG ZRT. hivatalos honlapján? A törvényeknek ez megfelel-e így?
  7. Az elmúlt három évben mekkora kiadás volt évenként a hóeltakarítás összesen?
  8. Ki fizeti az szóró anyagokat, valamint ki intézi a gépek megtöltését?
  9. Milyen referenciái vannak a nyertes cégnek?
  10. Az ügyeletről ki fog gondoskodni pontosan?
  11. A közbeszerzési eljárás megindításáról miért nem tájékoztatták az elmúlt években a külsős vállalkozókat, hogy ilyen formában kívánják megpályáztatni a munkát? Honnan értesülhettek a térségben élő vállalkozók, illetve az eddigi „besegítő” vállalkozók a közbeszerzés tervezetéről?      

Czonev József internetes felületeken tett közzé videókat, amelyben tevékenységét mutatja be. Érdemes megnézni:

Videó forrása: Internet

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW