KezdőlapKözéletNem mindegy, milyen fűtőanyaggal tüzelünk

Nem mindegy, milyen fűtőanyaggal tüzelünk

-

Nem mindegy, hogy milyen fűtőanyaggal és milyen kályhában vagy kazánban fűtünk. A Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya egy hosszabb tájékoztatóban hívja fel a dunaújvárosi polgárok figyelmét a legfontosabb tudnivalókra.

Amíg a földgáz használata esetén a kis méretű, szálló por kibocsátás elhanyagolható, a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe. Elavultak és alacsony hatékonyságúak a lakosság által működtetett kazánok és tüzelő berendezések többsége. A lakossági fűtés során szükséges figyelembe venni, milyen anyagok használhatóak fel a rendelkezésre álló tüzelő berendezésekben. A fűtés csak száraz tűzifával vagy pellettel, brikettel történhet. A tűzifa fajtája és nedvességtartalma nagy mértékben befolyásolja fűtési költségeket. A puhafák, mint a fenyő és a különböző gyümölcsfák alacsony fűtőértékük miatt nem alkalmasak a tüzelésre, mivel a tüzelőberendezés és a kémény károsítása mellett a lakosság fűtési költségeit is növelik. A 20 % alatti nedvességtartalmú keményfával (bükk, tölgy, akác és gyertyán) akár 30 %-kal is csökkenthetőek a lakosság fűtési költségei, a nedves vagy puhafa tüzelő használattal összehasonlítva. Így lehet csak hatékony, kevésbé környezetszennyező vagy egészséget veszélyeztető a téli fűtési szezon hazánkban. A hulladékok tüzelőberendezésben történő elégetése Magyarországon több mint 15 éve tilos, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetését. A hulladék égetésekor mérgező, rákkeltő anyagok kerülhetnek a levegőbe veszélyeztetve saját egészségünket és környezetünk egészségét. Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni, és személyesen megbeszélni a problémát.

Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel, és a légszennyező tevékenység tovább folytatódik, lehetőség szerint próbálja meg dokumentálni (fotóval, videóval) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá. A bejelentést a Fejér Megyei Kormányhivatal nyolc járási hivatala közül a helyileg illetékesnél tehetik meg, ahol a panaszt a hatóságok kivizsgálják.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Nyitott napot tartott a bv. intézet

0
A büntetés-végrehajtási szervezet új toborzási koncepciójának megfelelően április 30-án megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. Mint arról a bv. beszámolt,...

Kezdődnek a ballagások

DunaOnline

FREE
VIEW