KezdőlapKözéletTámogatja az egyetem szenátusa a modellváltás kérdését

Támogatja az egyetem szenátusa a modellváltás kérdését

-

A Dunaújvárosi Egyetem szenátusa az intézményfejlesztési tervvel összhangban több alkalommal napirendre tűzte a modellváltás kérdését.

Erről ír közleményében a felsőoktatási intézményünk. A modellváltáshoz kapcsolódó elképzeléseket, egyeztető tárgyalások kezdeményezését és folytatását a szenátus egyhangúlag támogatta. Azt is írják, hogy az Alkalmazott Tudományok Egyetemeként az iparvállalatokkal való szoros együttműködésre törekszenek, amelyet elősegíthet egy, a jelenleginél rugalmasabb kereteket biztosító, versenyképesebb modell. Az intézményfejlesztési tervben megfogalmazott célok elérése érdekében az egyetem vezetése a modellváltáshoz szükséges intézkedések elindítását kezdeményezte a fenntartónál.  Az egyetem az intézmény jövőjével kapcsolatos kérdésben a szenátus véleménye alapján járt és jár el. A modellváltás után az egyetem a piaci szereplők igényeihez gyorsabban alkalmazkodó, a fiatalok számára a jelenleginél is korszerűbb képzést biztosító intézménnyé válhat.  Az elmúlt két évben nyolc felsőoktatási intézmény, elsőként a Corvinus Egyetem, fenntartói jogai kerültek vagyonkezelő alapítványokhoz. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy korábbi, január 7-i közleményében részletezi, hogy a kormány több intézkedéssel mozdította előre a versenyképesebb és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatás, korszerű képzés feltételeinek megteremtését a felsőoktatásban és a szakképzésben.

Újabb hét felsőoktatási intézmény alapítói és fenntartói jogai kerültek vagyonkezelő alapítványokhoz, és döntött az Országgyűlés további két egyetem modellváltásáról is. Az új működési modellben az intézmények gyorsabban reagálhatnak a gazdasági igényekre, a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növeli a felsőoktatás versenyképességét. Az egyetemek központi szerepet tölthetnek be a hazai kutatás-fejlesztésben és innovációban.  Az ágazatot irányító minisztérium az idén kezdődő uniós pénzügyi ciklushoz igazodva egyezteti az intézményekkel stratégiai és fejlesztési terveiket. A kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal majd a modellváltásról. Az innovációs tárca azon dolgozik, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pomázi Csaba jókívánságai Pintér Tamás részére

0
A Dunaújváros távhőszolgáltatását érintő szerdai cikkünk tartalmi részét Pintér Tamásnak írt levelében megerősítette Pomázi Csaba. Emellett arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy így a...
DunaOnline

FREE
VIEW