KezdőlapKözéletKiemelkedően sokan választották a Dunaújvárosi Egyetemet

Kiemelkedően sokan választották a Dunaújvárosi Egyetemet

-

-Hirdetés-

Kiemelkedően sokan választották első helyen a jelentkezők a Dunaújvárosi Egyetemet az idei általános felvételi eljárásban. A mintegy 38 százalékos növekedésről és annak részleteiről dr. András Istvánt, a Dunaújvárosi Egyetem rektorát kérdeztük.

– A múlt héten váltak ismertté a felsőoktatásban a felvételi eredmények. Hogyan értékeli a számokat?

– Március 19-én értesültünk róla, hogy az Oktatási Hivatal feldolgozta a felsőoktatási felvételi jelentkezéseket, a Dunaújvárosi Egyetem a digitális jelenléttel zárt általános felvételi időszak első nagy mérföldkövét tudhatja maga mögött. Egy-egy ilyen felvételi időszakban mindig az elsőhelyes jelöléseket tekintjük mérvadónak. Ez mutatja meg azon leendő hallgatóink számát, akik bizalmat szavaznak egyetemünknek, és a jelentkezési rangsor elejére helyezik a DUE-t. A felvételi eredmények kihirdetésekor a sorrend számít igazán, hiszen a felvételiző annak az intézménynek a képzésére jut be elsőnek, amelyet előrébb tesz a jelentkezéskor, és teljesíti a felvételi követelményét. Azért is tartom egyetemünket jó első választásnak, mert a törvényileg meghatározott ponthatárok elérésével már bekerülhetnek a jelentkezők hozzánk.

– Ez mit jelent országosan és a DUE viszonylatában?

– Országosan 11 százalékos, intézményünk esetén pedig jóval magasabb, közel 38 százalékos növekedés látható a 2021-es felvételi elsőhelyes jelentkezéseit tekintve.
Idén a Dunaújvárosi Egyetemre összesen közel 2000 jelentkezés érkezett, így a 2020-as évhez képest 25,8 százalékos növekedés látható, amíg az első helyeket tekintve a több mint 640 jelentkező 37,9 százalékos növekedést jelent. Hiszek abban, hogy az alkalmazott tudásra és az egyetemi oktatásra igény van Dunaújvárosban, és remek visszacsatolást látok a számokban.
Részletesen áttekintve a statisztikákat, jól látszik, hogy jelentősen nőtt a mérnöki, pedagógiai és társadalomtudományi területek iránt az érdeklődés, amíg a DUE egyik kiemelt képzési területe, az informatikai szakok, hozták a szokásos magas jelentkezési számokat.
A 2021-es évben a Tanárképző Központ esetén látható talán a legnagyobb növekedés. Újonnan meghirdetett képzésünkre, a szakoktató szakra összesen 166, amíg első helyen 86 jelentkezés érkezett. Ez egy kiváló választás azon érdeklődők számára, akik nem rendelkeznek emelt szintű érettségivel, de szeretnének a szolgáltatási, üzleti vagy akár a műszaki ágazatban pedagógiai diplomát szerezni.

– A Tanárképző Központhoz kapcsolódik a mesterképzések többsége. Hogyan alakult most ez a terület?

– A Dunaújvárosi Egyetem célként tűzte ki az élethosszig tartó tanulás támogatását, amelyre jó visszacsatolás, hogy a mesterképzéseink tekintetében 2020-ban 20 fő választotta első helyen a Dunaújvárosi Egyetemet, amíg a 2021-es felvételi eljárás keretében 51-en jelentkeztek ezekre a szakokra.

Dr. habil András István
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

– Milyen eredményeket ért el a többi képzési terület?

– Ha az intézmény képzési jövőképét nézem, akkor egyértelműen két fő szegmenst látok magam előtt: a mérnöki és az informatikai vonalat.

A tavalyi évben jelentős kihívások elé néztek a felvételizők, hiszen ezen területekre követelménnyé vált az emelt matematika, vagy egy emelt informatika érettségi teljesítése. Az anyagmérnök alapképzésünkre idén 34, a gépészmérnök alapképzésre 215, a műszaki felsőoktatási szakképzésre pedig 199 jelentkezés érkezett. Mind a három területet tekintve emelkedés látható a 2020-as évhez képest.

– A Dunaújvárosi Egyetem kiemelten nyitott az energiaszektor irányába. Gondolok itt a folyamatos együttműködések megkötésére, képzések indítására, vagy akár a kompetencia és kutatóközpont létrehozására. A prioritásnak számító mérnöki területet ez hogyan érinti?

– Az idei a második esztendő, hogy a mérnöki képzéseink tantárgy-tematikájában nagyobb hangsúlyt kapnak az atomerőmű-üzemeltetéssel kapcsolatos tantárgyak, így akik hozzánk jelentkeznek, előnnyel pályázhatnak később az energiaszektorban meghirdetett állásokra.

– Ahogy korábban említette, a másik fókusz az informatikai képzési terület. Itt hogyan alakultak a számok?

– Az informatika képzési terület hozta a tavalyihoz hasonló eredményeket. Gazdaságinformatikus alapképzésre 109, felsőoktatási szakképzésre 79, mérnökinformatikus alapképzésre 289, felsőoktatási szakképzésre pedig 138 jelentkezés érkezett. Intézményünk támogatja a levelezős munkarendben továbbtanulókat, így örömmel láttam, hogy emelkedett a levelezős informatikus jelentkezések száma.

– A régióban végző média és gazdasági szakemberek nagy része a Dunaújvárosi Egyetemen abszolvál.

– A társadalomtudományi képzési területen kiemelten látszik, hogy a felsőoktatási szakképzések nyújtotta lehetőségek hosszú távú sikerek megalapozásaként szolgálnak a továbbtanulók számára. Idén a kommunikáció és médiatudomány alapszakra 122 jelentkezés érkezett, amelyről elmondható, hogy a számokat tekintve közel fele arányban nappali munkarendben szeretnék megkezdeni tanulmányaikat leendő hallgatóink. A televíziós műsorkészítő képzés esetén a nappali jelentkezések tekintetében minimális csökkenés tapasztalható, azonban idén 78 százalékkal többen a levelező munkarendet választották a 2020-as évhez képest. A képzési terület prioritásának számító gazdálkodási menedzsment alapképzésre 207 jelentkezés érkezett, ami 35 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest, amíg a felsőoktatási szakképzés esetében a 136 jelentkező 8 százalékos emelkedést mutat. A műszaki menedzser képzésünket összesen 80 – első helyen 19 – fő választotta.

– Elégedett az eredményekkel?

– Örömmel tekintek vissza a beiskolázási kampányunk elmúlt hónapjaira. A digitális jelenlét kihívásait lehetőségnek tekintettük, és az idei számok alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős igény van a dunaújvárosi felsőoktatásra, az ipari fókuszú oktatásra.

Szerző: Várkonyi Zsolt Forrás: Duol.hu

-Hírdetés-
- Hírdetés-

El kell olvasni

Különleges bánásmód napja Dunaújvárosban

0
A fogyatékossággal élők problémáira hívja fel a figyelmet az a rendezvénysorozat, amelyet szolidaritás céljával rendeznek meg szeptember 19-től 23-ig a városban több helyszínen is. A...
DunaOnline

FREE
VIEW