KezdőlapKözéletA szülők szavazatai lehetnek mérvadóak

A szülők szavazatai lehetnek mérvadóak

-

Az illetékes minisztérium korábban közölte, ha a móriczos szülők nem támogatják a fenntartóváltást, akkor nem is lesz. 

A móriczos szülők szavaztak az iskola fenntartóváltásának kérdésében. A lapunkhoz eljuttatott tájékoztató alapján az érintettek 86 százaléka, vagyis 343 törvényes képviselő vett részt a szavazáson. A többségük, 59 százalékuk nem támogatja azt, hogy az oktatási intézmény fenntartói joga a Magyar Evangélikus Egyházhoz kerüljön.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya korábban már válaszolt arra a felvetésünkre, hogy mi van abban az esetben, ha a szülők többsége elutasítja a váltást. Közölték, hogy „amennyiben a szülők többsége a fenntartóváltást nem támogatja, a fenntartóváltásra nem kerülhet sor”.

Ennek tükrében tehát a szülői állásfoglalás a döntő, a miniszteri válasz egyértelműen fogalmaz.
Természetesen fontos a pedagógusok véleménye is, ahogy a városvezetés hangoztatta bejegyzéseiben. De azért itt is pontosítani kell, ugyanis nemcsak a tanárok, hanem az oktatási intézmény valamennyi dolgozójának álláspontja is számít. A köznevelési törvényben szerepel, hogy véleményeznie kell a kérdést az intézmény alkalmazotti közösségének, a szülői szervezetnek, a diákönkormányzatnak, és bizony az önkormányzatnak is (mint a vagyonkezelésében levő ingatlan tulajdonosának).

Horváthné Ottinger Hajnalka, a Móricz-iskola igazgatója lapunk kérdésére elmondta, az iskola alkalmazotti közössége összesen 44 személyt jelent, akik a szülőkkel együtt, március 31-én szavaztak egy külön urnában (ennek eredményét nem közölték). A véleményeket április 8-ig kell megküldeniük a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak.
Érdekességként: az Oktatási Jogok Biztosának 2016-os beszámolójában szerepel a fenntartóváltás kérdésköre. Ebben is azt írják, hogy az előzetes vélemény kikérése a felsorolt esetekben kötelező, ám ezek nem kötik a fenntartót a döntés meghozatalakor. Viszont a szülői véleményezés eredménye köti a fenntartót a fenntartói jog átadásával kapcsolatos döntésének meghozatalakor.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pályaorientációs előadást tartott a rendőrség munkatársa a hildeseknek

0
A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa február 21-én a Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola továbbtanulás előtt álló diákjai részére tartott pályaorientációs előadást. Mint...

Farsang és világnap

Elismerések a diplomaátadón

DunaOnline

FREE
VIEW