KezdőlapDunaferrA tulajdonos szándéka az, hogy a Dunaferr életben maradjon

A tulajdonos szándéka az, hogy a Dunaferr életben maradjon

-

Pénteken este kiemelt rendőri jelenlét volt városunkban, közel egy órán keresztül több helyszínen, így a vasútállomásról bevezető autóúton, illetve a Dózsa György út belvárosi részén is igazoltatások voltak. Eközben az ISD Dunaferr Zrt. főkapujához, ha csak rövid időre is, de több rendőrautó érkezett. Mindez a menetrendszerű műszakváltást nem hátráltatta. Utánajártunk a történteknek.

Fokozott rendőri jelenlét

Először a rendőrséget kérdeztük, akik közleményben tudatták, hogy „2021. április 16-án este információ merült fel arra vonatkozólag, hogy Dunaújvárosban többen jogellenes magatartásra készülnek. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a közterületek rendjének fenntartása érdekében, megfelelő létszámú erőket összevonva rendőri intézkedéseket hajtott végre – személyeket igazoltatott, gépjárműveket ellenőrzött. Ezek alapján egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel.
Dunaújváros területén a közlekedés rendje helyreált, a városban nyugalom van.” -olvashattuk.

Találékony a magyar

Amíg azonban a közlekedés rendje helyreállt a közösségi médiában több egymásnak ellentmondó információ is keringett. Sorra kerültek fel a közösségi hálóra a fotók és a videók a nem mindennapi hatósági jelenlétről, s ezzel együtt természetesen megindultak a találgatások és a pletykák is, hogy vajon mi történhetett.

Bankrablástól, szökött rab kereséséig, a Vasműben talált robbanótestig, számos elképzelés napvilágot látott, de biztosat senki nem tudott. Lapunk természetesen megkereste a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát is, ahonnan a fentebb olvasható választ kaptuk. Akkor a médiában keringő, meg nem erősített hírek szerint a gyár összes bejáratát lezárták, a dolgozók nem tudtak be- és kijutni. Ez a helyszínen tartózkodó munkatársaink szerint nem így volt, a műszakváltás rendben volt.

Megszólalt a polgármester

Este aztán a telex.hu-nak nyilatkozott Pintér Tamás polgármester, aki azt mondta, egy 50 fős biztonságiakból álló csoport akart bejutni a városba. Pintér szerint a rendőrök – akik Budapestről is érkeztek – visszafordították a csoportot. Ezek alapján az események mögött a gyárat működtető ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosi jogvitája állhat.

5
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Jó tudni

Mint ismeretes a Dunaferr-nél a legjobb esetben is múltév szeptember 30-ig cégjegyzésre jogosult személy Evgeny Tanchilevich egy osztrák cégre, a Safin Handels gmbH-ra engedményezte a Dunaferr acéltermékeinek eladásából befolyó teljes bevételt. Mindez azt jelenti, hogy a Dunaferrhez befolyó jelentősen lecsökkent bevételek után sem fizethető annyi adó, mint ami az előző években volt. Ezzel együtt a múlt év október 22-én Dunaújváros MJV közgyűlése a kormánytól várt segítséget a munkavállalók bérének kifizetésére és garanciát a beszállítói tartozásokra 2021. végéig. Eközben a cég folyamatosan eladta azt a széndioxid kvótát is, és azt pedig határidőre évek óta nem tudta vagy nem akarta visszavásárolni, tovább növelve ezzel – rossz gazdálkodásából fakadó – tartozásait. A korábbi években Dunaújváros legnagyobb iparűzési adó bevétele mindig a Dunaferrtől származott, ám manapság kérdéses a fentebb leírtak szerint, hogy a minimális Dunaferre jutó árbevétel 2 százaléka a városi költségvetésben mire elég. Jó, ha tudjuk, hogy ennek befizetésére haladékot, részletfizetést adni is közgyűlési vagy a pandémia miatt polgármesteri jóváhagyás kellett. A kérdés az, hogy a város mikor kapja vissza ezt, vissza tudja-e kapni egyáltalán. Annak örülnénk, ha igen. És joggal kérdezhetjük akkor, miért is a kormányt okolják a közvélemény előtt az iparűzési adó csökkenésével, elmaradásával? A fentebb leírtakban ott a válasz!

Felelősség, avagy felszámolás

Dr. Mikó István az ISD Dunaferr Zrt. fő részvényese, a Steelhold Ltd. képviselője megkeresésünkre elmondta, hogy a cég fő tulajdonosa képviselői, megbízottjai hosszú hónapok óta nem tudnak a vasmű területére belépni. Mint ismeretes, mi is megírtuk, hogy nem tudtak közgyűlést sem tartani, mert az ISD Dunaferr menedzsmentje minden alkalommal akadályozta ezt. Hol a veszélyhelyzet alatti korlátozott létszám szándékos túllépésével, hol a székhely épületében elrendelt katasztrófavédelmi gyakorlat arra a napra meghirdetett végrehajtásával és arra is volt példa, hogy épp abban az órában mérték fel a főépület állagát, amikorra a közgyűlés össze lett hívva.

Mikó szerint a vasmű menedzsmentje és a cég ügyvédje dr. Nagy Péter felszámolásba akarják vinni a vállalatot. Erről többi között az a levél is bizonyosságot nyújt, amelyben dr. Nagy Péter – mintegy ráutaló magatartással – arra „kéri” azokat a munkatársakat, akik a cégkapun keresztül érkező dokumentumokat kezelik, hogy a „Bírósági dokumentumok letöltése” tárgyában két felszámolást kezdeményező cég esetében is a Dunaferr cégkapura – a Székesfehérvári Törvényszéktől/Győri Ítélőtáblától érkező dokumentumokat csak a második értesítést követő harmadik munkanapon nyissák meg és töltsék le.

Dr. Mikó szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a rendelkezésre álló határidőn túl, tehát a jogvesztő határozat lejártát követően töltsék le a munkatársak az értesítéseket, így előidézve azt, hogy a felszámolási eljárások jogerőre tudjanak emelkedni. A főrészvényes képviselője szerint a tulajdonos egyértelmű szándéka az, hogy az ISD Dunaferr Zrt. továbbra is életben maradjon, meg tudjon egyezni a hitelezőivel, ki tudja fizetni a munkavállalóit. Emellett a magyar állammal is meg tudjon egyezni a(z) – évek során eladott, majd az államnak vissza nem fizetett – széndioxid kvóta és az e miatt kötelezően kirótt, mintegy 99 milliárd forintra duzzadt bírság kapcsán.

Aggályos ugyanakkor az is, hogy a Safin Handels gmbH -ra engedményezett bevétel miatt nem keletkezik az ISD Dunaferr-nek annyi bevétele, hogy abból a korábbi évek mértéke szerint tudjon adózni. Az ügyvéd elmondta, hogy a nem törvényes keretek között működő cégnél meghozott döntésekkel kapcsolatban több feljelentést tettek már a nyomozóhatóságoknál.

Cél a Dunaferr megmentése

Mikó megerősítette, hogy a főrészvényes célja továbbra is az, hogy az ISD Dunaferr Zrt.-t tovább működtessék és ehhez a feltételek adottak legyenek. Ennek első lépése az, hogy a cég székhelyén belül láthassák el a fő részvényes által megbízott cégjegyzésre jogosult személyek feladatukat. Ebben az elmúlt hetekben, hónapokban az ISD Dunaferr Zrt. Tankhilevich által vezetett menedzsmentje nem volt partner, be sem engedték őket a gyárba. Mikó elmondta, hogy céljuk április 16-án az volt, hogy a március 26-i rendkívüli közgyűlésen megválasztott cégvezető utasítására a biztonsági szolgálatot lecseréljék és megpróbálják megakadályozni azt, hogy az ISD Dunaferr Zrt. vagyonát a Dunai Vasmű területéről elhordják és hogy a cég asszisztáljon a felszámolási eljárások jogerőre emelkedéséhez. Tekintettel arra, hogy a Steelhold az egyedüli tulajdonos, amely a többségi befolyást gyakorolja, így ő egyébként „birtokon belül” van, úgyhogy nekik semmi mást nem kell tenniük, mint ennek érvényt szerezni, ezt biztosítani a fő részvényes megbízásából.

Szerző: Várkonyi Zsolt Forrás: Duol.hu

Related

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Dunaújvárosban

0
Egy gyerek tartózkodott a fürdőszobában, amikor jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy társasházi lakásban április 20-án este Dunaújvárosban- erről számolt be a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság....

Programkavalkád a Hild-napon

DunaOnline

FREE
VIEW