KezdőlapKözéletElhunyt Oláh Jánosné, a Rudas egykori igazgatója

Elhunyt Oláh Jánosné, a Rudas egykori igazgatója

-

A Rudas Közgazdasági Technikum egy tragikus hírről számolt be, nekrológban emlékezett meg a vezetőség egykori igazgatójáról Oláh Jánosnéről.

1968-ban szerezte első közgazdász diplomáját a dunaújvárosi 26. Sz. Állami Építőipari Vállalat ösztöndíjasaként Oláh Jánosné. Okleveles közgazdászként, középiskolai tanárként 1968 és 1975 között a helyben működő Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanára, valamint a közgazdasági tárgyak munkaközösségének vezetője. Hivatásának tekintette a fiatalok nevelését, tanítását, ezért a Közgazdaságtudományi Egyetemen 1973-ban tanári diplomát szerzett. 1975-től 1994-ig a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, majd 1994-től kollégiumvezető igazgatóhelyettes. 2006. évi nyugdíjazásától továbbra is vállalta a pénzügyi, vállalkozási szakmai tárgyak tanítását az iskolában. Intézményvezetői munkáját már az épülő Közgazdasági Szakközépiskola, Gyors- és Gépíró Iskola alapkő letételétől érzékelni lehetett. Nagy volt a közösség-alakító szerepe, kivívta kollégái elismerését: szinte emberfeletti erővel küzdött az új iskola beindításáért. Jól átlátta a három iskolatípus irányítási, tervezési, szervezési feladatait, és igen eredményesen oldotta meg az iskola intézményi alakításait. Intézményvezetői munkája példaértékű volt: a tanulók érdekeit helyezte középpontba, s ennek megfelelően türelemmel nevelte, alakította kollégáit is. Ezek eredményeként a város legjobb hírű – szülők, tanulók körében elismert – iskoláját alkotta meg. Vezetési stílusa korszerű, demokratikus, követelményeiben igényes, következetes ember volt. Intézményvezetőként sokat foglalkozott az iskolavezetés elméletével és gyakorlatával, az iskola képzési profiljának bővítésével, a diákönkormányzat kialakításával, működtetésével, fejlesztésével. Igazgatói és szaktanári munkája mellett pályázati tanulmányokat készített, közreműködött tantervfejlesztő munkában, oktatási segédleteket írt, bekapcsolódott iskolakísérletek folytatásába. Komoly fejlesztőmunkát végzett országosan, illetve a városban a közgazdasági és kereskedelmi szakképzés átalakításában: alapítványt hozott létre, az oktatás világbanki átalakításában vett részt, megalapította a Diák Betéti Társaságot a kisvállalkozások életszerű oktatására, elindította Junior Archievement képzést, amerikai vendégtanárokkal támogatta az idegen nyelvi képzést. Nevéhez fűződik a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó, országosan is kiemelkedő színvonalú közgazdasági szakmai gyakorlóhelyek létesítése, az oktatóbank, a taniroda. 

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Jubiláló ápolókat köszöntöttek a kórházban

0
Főnővéri értekezletet tartott Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató június 23-án a Szent Pantaleon Kórházban, amelynek keretében sor került a szolgálati elismerésben részesült munkatársak köszöntésére is...
DunaOnline

FREE
VIEW