KezdőlapKözéletSzúnyogirtás lesz ma a városban

Szúnyogirtás lesz ma a városban

-

Az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek- erről számolt be a Fejér megyei Katasztrófavédelem.

Mint írják, az alkalmazott készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel, vagy háti permetezővel. A kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai módszerrel eddig csak a Tisza-tónál kellett védekezni. Ezen a héten további biológiai kezelésekre kerül sor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád mentén, Békés megyében a Körösök térségében lévő holtágakban, a Csongrád-Csanád megyei Tisza-szakaszon, valamint a Balaton környékén, ahol a korábbi légi beavatkozásokat egészítik ki földi technológiával. A meleg időjárás kedvez a szúnyogok fejlődésének, ezt a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik, ahol szükséges, elrendelik a beavatkozásokat. Az önkormányzat azt írja a honlapján, hogy ma, azaz június 10-én 18 órától Dunaújváros területén füstköddel történő szúnyoggyérítés lesz. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Nem megfelelő időjárás esetén június 11-én vagy 12-én tartanak pótnapot, ugyancsak 18 órától. A lakosságnak azt javasolják a kezelés idejére, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat gyűjtsék össze vagy takarják le. A gyérítés idején, és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos. A katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindig felhívja a figyelmet arra, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pomázi Csaba jókívánságai Pintér Tamás részére

0
A Dunaújváros távhőszolgáltatását érintő szerdai cikkünk tartalmi részét Pintér Tamásnak írt levelében megerősítette Pomázi Csaba. Emellett arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy így a...
DunaOnline

FREE
VIEW