KezdőlapKözéletVasmű: beárazott veszteségek?

Vasmű: beárazott veszteségek?

-

A Győri Ítélőtábla július 8-ai végzése azzal, hogy nem szabályszerűnek mondta ki – az egyébként a törvényes működés helyreállítása érdekében – az illetékes cégbíróság által május 6-ra összehívott Dunaferr-közgyűlést, újabb ­hetekkel vagy hónapokkal hosszabbította meg az acél­ipari cég törvénytelen működését, gazdasági vergődését. Így a 2019-ben – a nem konszolidált mérlegbeszámoló szerint – 54 milliárd forint veszteséget összehozó cégnek továbbra sincs döntéshozó testülete, cégjegyzésre jogosult képviselője.

Mindez azt jelenti, hogy a cég saját tőkéje így mínusz 19 milliárd forintba fordult át, amelyet két éven belül rendeznie kell, és ahogy számoljuk, a cég jelenlegi helyzetében erre nem sok esély mutatkozik. A 2020-as adatokat – köztük a szén-dioxid-kvóta-kötelezettségeket és szállítói tartozásokat – már meg sem merjük említeni, nehogy hitelrontással vádoljanak bennünket. Nem kérdés, hogy a Dunaferr­nek segítségre van és lesz is szüksége, ismerve a háttérben (meg)húzódó folyamatokat.
Emlékeztetőül: Magyarország Kormánya – figyelembe véve az EU-s előírásokat és az Oroszországgal szembeni uniós embargós intézkedéseket – többször próbált tulajdonrész-vásárlással segíteni, de ez a menedzsmentnek nem kellett, amellyel együtt kampányolt ez ellen Dunaújváros jobbikos vezetése is. A jelenlegi polgármester, Pintér Tamás 2013-ban még maga is az állami tulajdonlás mellett kardoskodott, majd elfoglalva a polgármesteri széket „valamilyen más okból” már ennek épp ellenkezőjéért foglalt állást.
Az elmúlt időszak „eredményei” alapján jól látható, amint azt korábbi cikkünkben részletesen is kifejtettük, hogy a Dunaferr jelenlegi semmilyen képviselettel sem rendelkező menedzsmentje képtelen a cég felelősségteljes, észszerű vezetésére, irányítására. Képtelen az egy éve dübörgő acélpiac lehetőségeinek kihasználására. Ez pedig nemcsak a cégnek, hanem környezetének, partnereinek, az itt élő családoknak és a városnak sem jó.
No, de térjünk vissza a Győri Ítélőtábla döntéséhez, és nézzük meg annak előzményeit és következményeit!

Mi is történt eddig az ügyben?

A Győri Ítélőtábla legutóbbi, július 8-i határozata szerint a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága által március 23-án – a törvényes működés helyreállítása érdekében – május 6-ra összehívott Dunaferr-közgyűlés nem volt szabályszerű, mert annak megtartásakor fellebbezés volt folyamatban a Dunaferr által a Székesfehérvári Törvényszék cégbírósági végzése ellen.
Mivel ez a március 23-án indult törvényességi felügyeleti eljárás – a menedzsment eddigi tevékenységének tükrében – a jelenlegi vezetésnek nem érdeke, ezért ezt a közgyűlés összehívására vonatkozó végzést az ISD Dunaferr Zrt. nevében dr. Nagy Péter ügyvéd akkor, szinte azonnal megtámadta, megfellebbezte.

Szerző: Várkonyi Zsolt Forrás: Duol.hu

Related

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Programkavalkád a Hild-napon

0
A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Hild József Technikum, Szakképző Iskola és Szakiskola április 18-án rendezte meg a Hild-napot. Mint azt az oktatási intézmény részletezte, már...
DunaOnline

FREE
VIEW