KezdőlapGazdaságDömötör: a rezsicsökkentés védi a magyar háztartásokat

Dömötör: a rezsicsökkentés védi a magyar háztartásokat

-

-Hirdetés-

A rezsicsökkentés, vagyis a hatósági árak védik a magyar háztartásokat az energiaárak emelkedése ellen – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden, közösségi oldalán közzétett videóüzenetében.

Dömötör Csaba közölte: egész Európában “áll a bál” az “energiaár-robbanás” miatt.    

A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy az európai gáztőzsdén az azonnali kereskedési árak augusztusban 45 euró környékén mozogtak megawattóránként, mostanra azonban elérték a 90-100 eurót, az áramnál pedig 110-ről 200 euróra nőttek az árak – mondta.    

Így működik a liberalizált uniós energiapiac – jelentette ki Dömötör Csaba.    

A magyar háztartások, a rezsicsökkentésnek köszönhetően, az átlagos európai áramár harmadát fizetik, a földgáz pedig negyedébe kerül. Ha nem lenne hatósági árazás, akkor minden magyar családnak 32 ezer forinttal kellene többet fizetnie havonta, ami éves szinten 400 ezer forintos plusz kiadást jelent – közölte az államtitkár.    

Ha az ellenzéki pártokon múlna, akkor mindenkinek ki kellene fizetnie ezeket a plusz költségeket. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt mondta a rezsicsökkentésre, hogy az “hülyeség”, és Szél Bernadett is arról beszélt, hogy nem lehet elszakadni a piaci áraktól – tette hozzá.    

Márki-Zay Péter is ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentést, majd azt üzente, hogy minden magyar inkább fogyasszon kevesebb gázt, áramot, és arról is beszélt, hogy mindenkinek éreznie kell az energiaár-növekedést – mondta Dömötör Csaba, “tőről metszett érzéketlenségnek” nevezve az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szavait.    

Arról is beszélt, hogy Brüsszelben az árak csillapítása helyett új adókon “törik a fejüket”, kiterjesztenék a kvótakereskedelmi rendszert, aminek következtében a gázzal fűtő háztartások kiadásai 30 százalékkal, a hagyományos meghajtású járművek költségei pedig 16 százalékkal nőnének.
“Ez nem jó irány” – mondta az államtitkár.    

Dömötör Csaba közölte: a magyar kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a magyar gázellátást, fenntartja a hatósági árakat, a rezsicsökkentést, és minden olyan terv ellen fellép, amely plusz terheket rakna a magyar családokra, érkezzenek ezek akár Brüsszelből, akár a magyar ellenzéktől.    

Most nem új adókra van szükség, hanem arra, hogy kordában tartsuk az árakat – mondta.

-Hírdetés-
- Hírdetés-

El kell olvasni

DunaOnline

FREE
VIEW