KezdőlapKözéletMaximális mértékben emelték az alpolgármesterek bérét Dunaújvárosban

Maximális mértékben emelték az alpolgármesterek bérét Dunaújvárosban

-

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2022. január 20-án megtartott közgyűlésének napirendi pontjai között a város polgármestere és alpolgármesterei illetményének, valamint költségtérítésének megállapítására, amire az országgyűlés 2021. decemberében elfogadott törvénymódosításai miatt volt szükség.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítása szerint a megyei jogú város polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 1 300 000 forint. Ezen kívül a főállású polgármester havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, ami ebben az esetben 195 000 Ft-ra emelkedik. Pintér Tamás eddigi fizetése 997 200, míg költségtérítése 149 000 Ft volt havonta.

Az alpolgármesterek esetében már bonyolultabb a helyzet, mivel itt már van mérlegelési lehetőség. A törvény szerint a főállású alpolgármester illetményének összegét a polgármester illetménye 70-90%-a közötti összegben a képviselő-testület állapítja meg. Fentiek alapján a főállású alpolgármester illetményét 910 000-Ft és 1 170 000-Ft közötti összegben lehetett volna megállapítani. Az elmúlt időszakban a város vezetői rendre arról panaszkodtak, hogy rendkívül nehéz gazdasági helyzetben vannak. Ennek ellenére azonban a maximális emelést hagyták jóvá. Tehát 2022. január 01-től Mezei Zsolt, Barta Endre és Szabó Zsolt alpolgármesterek havi fizetése 1 170 000, míg a költségtérítésük 177 500 Ft lesz. Furcsa volt az is, hogy a polgármester a határozati javaslatok ismertetésekor nem olvasta fel a konkrét számokat és szemérmesen csak a határozati javaslat szerinti összegekről beszélt.

Csak példaként említjük meg, hogy a szintén ellenzéki irányítás alatt lévő Pécs városvezetői visszautalják a nettó bérük emelésének összegét a városnak. Péterffy Attila polgármestere azt mondta, nem ért egyet az emeléssel, mivel nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, és nincs tekintettel a pécsi önkormányzat gazdasági lehetőségeire.

„Ilyen helyzetben sem elvárt, sem etikus nem lehet a polgármesteri illetmény emelése. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy idén azt az összeget, amivel a polgármesteri fizetésem és költségtérítésem nettó összege emelkedik január elsejétől, hiánytalanul visszafizetem az önkormányzat számára” – mondta.

Nem csak ő mondott le ilyen formán az emelésről, hanem a város mindhárom alpolgármestere is azt közölte, hogy visszautalják a fizetésük és költségtérítésük emeléséből származó különbözetet a pécsi önkormányzat számára.

Reméljük a jó példa ragadós lesz!

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Pindúr Pandúrok az egyetemen

0
Játékos közlekedésbiztonsági programok várták az óvodásokat és kisiskolásokat április 24-én a Dunaújvárosi Egyetemen- erről számolt be felsőoktatási intézményünk. Mint azt részletezték, izgalmas játékos vetélkedőn...
DunaOnline

FREE
VIEW