KezdőlapGazdaságSzijjártó: a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal

Szijjártó: a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal

-

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés ütemének fenntartásához és a magyar beszállítók szerepének erősítéséhez – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a megállapodás aláírásán hangsúlyozta, hogy az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a 91. vállalat, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Ezek a cégek összesen 193 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, 15 ezerrel többet, mint a szerződések aláírásakor.    

A kormány ezekkel a megállapodásokkal biztosítja a kölcsönös elkötelezettség megőrzését, így a gazdasági növekedés fenntartását, a magyar kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének erősítését, valamint a felsőoktatási rendszer versenyképesebbé tételét.    

A svéd vállalat aktív és passzív autóipari biztonsági rendszereket és kiegészítőket gyárt. Világpiaci részesedése a légzsákok piacán 42 százalékos, a biztonsági övek piacán 44 százalékos, a kormányművek piacán pedig 37 százalékos volt 2020-ban. A cég valamennyi jelentős autógyárnak beszállít, a világ 27 országában 64 üzemmel van jelen.    

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. 1800 embernek ad munkát Sopronkövesden, és ennek nyomán mára Magyarország a világ ötödik legnagyobb biztonsági övexportőre, a globális kivitelből mintegy 10-11 százalékkal részesül.    

Szijjártó Péter elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyomán új világgazdasági korszak kezdődött, s globális verseny indult meg a kapacitások újraelosztása érdekében. Ebben pedig szerinte azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek a legjobb beruházási környezetet, infrastruktúrát és munkaerőt biztosítják.    

„Ehhez az állam, a kormány és a vállalatok együttműködésén keresztül vezet az út. Együttműködés nélkül, egymás nélkül egészen biztosan nincsen siker” – fogalmazott.    

Kiemelte, hogy miközben a világgazdaság jelentősen megszenvedte az elmúlt időszakot, a magyar gazdaság minden idők egyik legsikeresebb évét zárhatta, ugyanis a beruházások, a foglalkoztatás és az exportteljesítmény rekordja is megdőlt tavaly.    

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a beruházási csúcsban nagy szerepe volt azoknak a nemzetközi vállalatoknak, amelyek megbíztak Magyarországban. „Ez a bizalom az elmúlt tizenkét év kiszámítható, beruházásbarát, a munkára rakodó adóterhek folyamatos csökkentésére alapuló gazdaságpolitikájára épül” – szögezte le.    

Végezetül kitért arra, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Svédország között, és a skandináv országból érkezett beruházások értéke megközelítette a 800 millió eurót.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Négy dunaújvárosi diák jutott be a Szakma Sztár Fesztiválra

0
A szakmunkástanulók legnagyobb, legrangosabb országos megmérettetésének, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny fináléjába négy dunaújvárosi diák jutott be- erről számolt be a Dunaújvárosi Hírlap online...
DunaOnline

FREE
VIEW