Politika

Újabb fegyverszállítást szorgalmazó baloldali nyilatkozat látott napvilágot

Nem akarja Orbán Viktor, hogy Putyin katonáját magyar fegyverrel és magyar lőszerrel lőjék. Ezért nem ad hadifelszerelést, pedig lenne lőszer – mondta Juhász Ferenc, a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere a háború kezdete előtt két nappal. Az elmúlt időszakban több hasonló baloldali nyilatkozat hangzott el a fegyverszállításokról. A baloldali politikusok azzal védekeztek, hogy ők békepártiak, csak félreértették őket – közölte az M1 Híradó.

Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc egykori honvédelmi minisztere még a háború kirobbanása előtt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére. Mint fogalmazott: „a haderőfejlesztés kapcsán elvileg van lőszergyárunk, elvileg van fegyvergyárunk”. Hozzátette:

„nem akarja Orbán Viktor, hogy Putyin katonáját magyar fegyverrel és magyar lőszerrel lőjék. Körülbelül ez a történet lényege és ezért nem ad hadifelszerelést”.

Figyelemre méltó, hogy Gyurcsány egykori minisztere már két nappal a háború kitörése előtt gyakorlatilag tényként beszélt a fegyveres konfliktusról, ezzel is hergelve a közvéleményt – jegyzi meg az Origo.

De ezt tette Fekete-Győr András is. A Momentum volt elnöke a harcok kirobbanása előtt sürgetett egy esetleges magyar katonai akciót. Szerinte a humanitárius szolgálat mellett fegyvereket is kellene küldeni Ukrajnába. Kijelentette: „valaki katonai segítséget, valaki pedig pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának”.

A baloldali politikusok a bombázások kezdete után is sorban javasolták a katonai támogatást és a fegyverszállítást.

Köztük Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő, aki úgy fogalmazott: „nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek”. Rónai azt is mondta: szerinte ezzel hazánk nem veszélyeztetné a kárpátaljai magyarságot.

Miközben a kormány egyértelművé tette, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, a fegyveres konfliktusba történő beavatkozás sürgetésével a baloldal miniszterelnök-jelöltje élen járt.

Márki-Zay Péter többször hangoztatta: bármit megtenne, amit a nemzetközi katonai szövetség elvár. Itthon a Partizánnak, Németországban pedig a Tagesspiegel című lapnak adott nyilatkozatában képviselte azt, hogy magyar katonai missziót küldene Ukrajnába. A hódmezővásárhelyi polgármester végül odáig ment kommunikációjában, hogy azzal hergelte a közvéleményt: nem lenne veszélyes, ha Magyarország területén át fegyvereket szállítanának Ukrajnába: Orbán Viktor „nem engedi a fegyverszállításokat áthaladni magyar területen, azt hazudja, hogy ezzel veszélynek tenné ki Magyarországot”. Hozzátette: „ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy azért nagyon sok kárpátaljai magyar inkább oroszpárti lehetett”.

Márki-Zay Péter több gyűlöletkeltő kijelentést is tett az elmúlt hetekben, amelyek némelyike akár nemzetközi diplomáciai botrányt is okozhatott volna – jegyzi meg az Origo.

A baloldal nem a béke pártján áll, de a kormánypártok nem hagyják, hogy bárki belesodorja Magyarországot a háborúba

– így reagált a KDNP frakció szóvivője. Nacsa Lőrinc szerint Gyurcsány Ferenc emberei felelőtlen nyilatkozatokkal olajat öntenek a tűzre. „Lassan megszámolni is nehéz azoknak a baloldali politikusoknak a számát, akik felelőtlen mondataikkal katonák és fegyverek küldését szorgalmazzák. Felkérjük Gyurcsány Ferencet, hogy tartsa féken az embereit, ne öntsenek olajat a tűzre, és ne veszélyeztessék a magyar emberek és Magyarország biztonságát. Ne hagyjuk, hogy bárki is belesodorja hazánkat ebbe a háborúba!” – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakció szóvivője.

-Hirdetés-

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
DunaOnline

FREE
VIEW