KezdőlapPolitikaMától lehet újra kitűzni időközi önkormányzati választásokat

Mától lehet újra kitűzni időközi önkormányzati választásokat

-

Mától lehet kitűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mintegy 150 időközi önkormányzati választást a vonatkozó kormányrendelet szerint.

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Április 10-étől azonban kitűzhetők a korábban elmaradt időközi önkormányzati választások.    

Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6-a és 2022. április 9-e között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-étől hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.    

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ára.    

Április 10-étől kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat április 24-éig kell kitűzni. A szünetelő helyi népszavazási aláírásgyűjtések esetében a helyi választási iroda vezetője új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek, a szünetelés időtartama nem számít bele az aláírásgyűjtés határidejébe.    

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Versklipkészítő versenyt hirdet a Lorántffy

0
A Lorántffy Zsuzsanna Technikum Hétköznapi fények címmel versklipkészítő versenyt hirdet a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum intézményei és a dunaújvárosi középiskolák számára. Mint azt a középiskola...
DunaOnline

FREE
VIEW