KezdőlapKözéletFolytatódik a szúnyoggyérítési program

Folytatódik a szúnyoggyérítési program

-

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés – erről számolt be a központi szúnyoggyérítési program koordinációjával és lebonyolításával megbízott katasztrófavédelem.

Mint írják, repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel, vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvák élőhelyeire. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. A héten összesen 13 megye 109 településén folytatódik a program. A biológiai módszerrel nem érhető el minden szúnyogtenyészőhely, az elmúlt napok esőzései és az azt követő felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek a vérszívó rovarok. A következő napokban a biológiai lárvagyérítés mellett ezért indokolttá vált a kifejlett szúnyogok elleni központi védekezés is. A legnagyobb területen a Tisza mentén, és a Tisza-tónál kell beavatkozni. Mivel egyes Duna menti területeken is erősödik a szúnyogártalom, a Csepel-szigeten és környékén szintén lesznek kezelések.  Fejér megyét illetően a választókerületünkhöz tartozó Ercsi szerepelt az eheti ütemtervben: földi kémiai módszeres módszerrel tervezik itt a gyérítést 800 hektáron. A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk emberközeli életmódot folytat, ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogok számára kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket – erre is felhívja a dunaújvárosi lakosok figyelmét a katasztrófavédelem. Tanácsolják, hogy a kerti edényekben lévő állóvizeket öntsük ki vagy fedjük le, illetve hetente többször cseréljük.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Versklipkészítő versenyt hirdet a Lorántffy

0
A Lorántffy Zsuzsanna Technikum Hétköznapi fények címmel versklipkészítő versenyt hirdet a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum intézményei és a dunaújvárosi középiskolák számára. Mint azt a középiskola...
DunaOnline

FREE
VIEW