KezdőlapKultúraA hónap műtárgya egy korabeli tv-készülék

A hónap műtárgya egy korabeli tv-készülék

-

Kép: Intercisa Múzeum

Az Intercisa Múzeum augusztusban a hónap műtárgyának egy régi televíziókészüléket választott. Nagyné Hodik Mónika történész-muzeológus készített egy hosszabb összeállítást, amelyben a televíziózás térhódításáról, a készülékeke gyártásáról lehet bővebb ismeretekre szer tenni.

A dunaújvárosi múzeum történeti gyűjteményében 2 darab televízió található, melyek közül a hónap műtárgyának a Tavasz T 4303 típusú készüléket választották. Ezek a televíziók 1960-1964 között a Videoton elődjének számító, akkori nevén Vadásztölténygyárban készültek. A másik darab egy Orion AT 505 típusú televízió, melynek egy másik verziója az AT 505 Duna. A kiválasztott Tavasz készülék igen elterjedt volt, a maga idejében „néptévének” számított. A televízió 45 cm széles, 40 cm magas, mélysége 36 cm, elegáns külsejét lakkozott fa burkolata adja. Súlya a mai készülékekhez képest jóval nehezebb, 26 kilogrammot nyom. A képcső robbanásveszélyes volt, tehát az előlapon lévő plexi, melyet 4 csavarral rögzítettek, nem csak díszként szolgált. Kezelőszerkezetének gombjai már nem a készülék elejére kerültek, hanem oldalra. A tévé mindössze helyi adó vételére volt alkalmas. A készülék korabeli ára 4200 forintba került.

Hazánk a rádiózásban élenjáró volt, a televízió megvalósítása a hatalmas háborús veszteségek miatt lassabban történhetett, de a későbbiekben felzárkóztunk a világhoz. Magyarországon már 1919 óta folytak televíziós kísérletek, de csak 1951-ben jelentették be a tévéadások majdani beindulását, két évre rá, 1953. január 23-án a Minisztertanács hozzájárult a Magyar Televízió Vállalat megalakulásához. December 16-án elkezdődtek a saját gyártású adóberendezés első próbaadásai a Gyáli úti postakísérleti állomásról –egyelőre állóképekkel. 1969. április 5-én sugározták az első színes adást. Az 1950-es évek végén Sztálinvárosban is népszerűsítették a rádiózást és a televíziózást. 1959. decemberében kiállítás nyílt a Bartók Béla Művelődésházban, ahol a Vadásztölténygyár felvonultatta az új Munkácsy és Benczur
típusú tévéit is. Az érdeklődőknek két mérnök segített, mindenkit elláttak hasznos információkkal, népszerűsítették a gyár termékeit.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Tíz mázsa pontyot telepítettek a Felső-öbölbe

0
A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület arról tájékoztatja a pecásokat, hogy az idei első pontytelepítés megtörtént, amelynek során 10 mázsa ponty került telepítésre a Felső-öbölbe. Fontos,...
DunaOnline

FREE
VIEW