-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Gratulálunk a díjazottaknak!

Gratulálunk a díjazottaknak!

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/ Laczkó Izabella

Az államalapítás és az új kenyér ünnepe alkalmából idén is megszervezte a penteleiek közössége a Szent István napi ünnepséget, amelyet augusztus 19-én tartottak a Magyar úti klubházban. Ez kiemelten fontos eseménye a városrésznek, amelyen díjazzák azokat a személyeket, akik sokat tettek Pentele örökségének, a kultúra és a hagyományok ápolásában.

A Pro Pentele díjat idén dr. Baráth Károly és Kárász Anna vehette át, valamint Oklevél Penteléért elismeréssel köszönték meg Terekiné
Rendes Éva munkásságát is. A díjazottak méltatásából kiderül, dr. Baráth Károly 1975. január elsejétől dolgozik a Szent Pantaleon Kórházban, a szülészeti-nőgyógyászati osztályon. Ettől az évtől él Dunaújvárosban, azóta folyamatosan szolgálja a város egészségügyét és kultúráját páratlan műveltsége és széleslátása által. A múlt tisztelete és a történelem szeretete ösztönözte arra, hogy kiterjedt és részletes kutatást végezzen az orvosszentek múltjában, kiemelten Szent Pantaleonról. Ő javasolta azt is, hogy Szent Pantaleonról nevezzék el a városi kórházat. Tagja volt a Szent Pantaleon Monostor bizottságnak, valamint kezdeményezője és aktív résztvevője is a gyalogos zarándoklatnak.

Kárász Anna városunk második olimpiai aranyérmes sportolója. A dunaújvárosi születésű Anna a Dózsa iskolába járt, ekkor kezdett el kajakozni. Hamar megszerette ezt a sportágat, imád a vízen lenni a mai napig. Már ifjúsági korában jöttek is a szép hazai és nemzetközi eredmények. Dunaújváros után Szegedre sodorta az élet, ahol megkezdte egyetemi éveit és persze folytatta a kajakozást. Korosztályos világbajnok lett, majd felnőtt Európa- és világbajnoki címet is szerzett, a tokiói olimpián szerzett aranyérme pedig az óvárosi szülőházában díszeleg.

A sportszerető Terekiné Rendes Évát 2016-ban a Pentele Hagyományőrző Egyesület felkérte a Szent Pantaleon gyalogos zarándoklat
szakmai vezetésére. Megtörtént a Beloiannisz és Dunaújváros közti, mintegy 30 kilométeres táv bejárása, a legrövidebb útvonal kijelölése. Azóta minden évben gyalogló cipőt húznak, és végigjárják e zarándokutat, emlékezve Szent Pantaleon keresztyén vértanúra és mártír társaira.

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW