-Hirdetés-
Kezdőlap Közélet Nem kell befizetni a DVG elszámoló számláit

Nem kell befizetni a DVG elszámoló számláit

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be pénteken Pintér Tamás polgármester, hogy azt a döntést hozta, átvállalja az önkormányzat az eredetileg költségosztós lakások többletköltségét a lakosságtól.

Vagyis, ahol eredetileg költségosztó van felszerelve, de mégis légköbméter alapon lett elszámolva, nekik nem kell befizetni majd, illetve ha már befizették, akkor jóváírásra kerül. Persze a hétfői rendkívüli közgyűlés dönt erről a kérdésről.

Az újságírói kérdéseknél már elég érdekes helyzet alakult ki, mivel Pintér Tamáshoz érkeztek a kérdések, de helyette Medgyesi Miklós szóvivő válaszolt. A polgármester közösségi oldalán az élő közvetítés ekkor már elég viccesre sikerült, hiszen végig Pintér Tamás kétségbeesett arcát mutatták, de Medgyesi beszélt helyette. Az újságírók többek között kíváncsiak voltak, hogy a mostani bejelentés mekkora összeget emészt fel, de erre nem tudott jelenleg választ adni a polgármester. Elmondása szerint a DVG később tudja megállapítani az összeget.

Amit nem teljesen értünk, hiszen azt csak tudják milyen összegben állítottak ki számlákat, persze véleményünk szerint, lehet az okozhat gondot, hogy jelenleg nem pontosan tudják mennyi költségosztós társasház működik és mennyi légteres elszámolású.

Mi várható a jövőben?

Medgyesi Miklós szóvivő szerint az új költségosztós cégnek be kell jelentkeznie a DVG-nél, ekkor történik egy hőközponti leolvasás, és onnantól kezdődhet csak a költségosztós elszámolás. Az általunk megkérdezett költségosztással foglalkozó szakember szerint, ez a valóságban nem így működik. A költségosztással foglalkozó cégek a társasházakkal vannak szerződésben, és ők nem jogosultak bejelentkezni a szolgáltatóhoz.

Mi lesz a céges ügyfelekkel?

Jelenleg nem teljesen világos, mi lesz a társasházakban működő könyvelőirodákkal, fodrászatokkal, ügyvédi irodákkal,fogászatokkal, akiknél szintén van költségosztó, hiszen ők is a társasház részét képezik, de a számlák a cég nevére érkeznek.

Mi lehet az elengedett számlák következménye?

Jelenleg nem ismert a pontos formátum, de ha nem kerülnek stornózásra az érintett számlák, akkor sok adóügyi kérdést is felvethet. Nyilván ez esetben a DVG Zrt-nek meg kell fizetnie az ÁFA-t, illetve előfordulhat, hogy a fogyasztóknak a 2022. évi szja bevallásában szerepeltetni kell az elengedett követelésből származó jövedelemként az összeget.

Véleményünk szerint, a tegnapi bejelentéssel gyakorlatilag Pintér Tamás ezzel beismerte, hogy a DVG által kiadott elszámoló számlákkal nincs minden rendben. Persze sok idős ember biztos nem felejti majd el, mikor 40 fokos melegben órákig állt sorban a DVG ügyfélszolgálata előtt.

Sajnos a fény még egyáltalán nem látszik az alagút végén!

Exit mobile version
DunaOnline

FREE
VIEW