KezdőlapKülönleges gazdasági övezetMég 2021 tavaszán döntött arról a kormány, hogy Duna-mente - Fejér megye...

Még 2021 tavaszán döntött arról a kormány, hogy Duna-mente – Fejér megye elnevezéssel különleges gazdasági övezetet jelöl ki.

-

Ezt a lépést az tette szükségessé, mert a kijelölt övezet területén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások zajlanak, illetve működnek, nevezetesen Rácalmás területén a Hankook Tire Magyarország Kft. (amellyel stratégiai megállapodást is kötött a kormány), valamint Iváncsa területén az SK Innovation (ez hazánk legnagyobb zöldmezős beruházása, amely 2500 új munkahelyet teremt) és a Yaris Kabin (150 új munkahelyet hoz létre). A gazdasági övezet létrehozása egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a közigazgatósági hatósági ügyeket, a beruházásokat érintő eljárásokat minél gördülékenyebben lehessen intézni. Másrészt az iparűzési adó igazságosabb elosztására ad lehetőséget, hogy az övezetben érintett négy település, Iváncsa, Adony, Kulcs és Rácalmás nagyobb volumenű infrastrukturális fejlesztéseket hajthasson végre, illetve olyanokat, amelyeket a település lakói igényelnek, az ő komfortérzetük növelését szolgálják.

Ezt követően a Fejér Vármegyei Önkormányzatnak megállapodást kellett kötni az érintett településekkel. A megállapodás aláírására 2021. július 22-én került sor a Megyeházán, a települések polgármestereivel.

A településvezetők örömmel fogadták az övezet létrehozását, hiszen mint az az eseményen elhangzott, sokkal igazságosabb lesz így a forráselosztás, mert így azok is részesülhetnek támogatásban, akik eddig nem élvezhették a beruházás előnyeit, csak a hátrányait. Az adóbevételt (amely először a megyei önkormányzathoz folyik be, és a közgyűlés dönt róla), célzottabban lehet felhasználni, hasznosítani az érintett településeken.

Az övezet létrehozását erősen támadták az ellenzéki pártok, Dunaújváros városvezetése. A megyei jogú város azért nem kerülhetett bele az övezetbe, mert egy korábbi jogszabály módosítás miatt, amit éppen az ellenzék terjesztett be, nem tette lehetővé.

2022-ben már érkeztek is a támogatási források a négy településre, amelyekről megállapodásokat is aláírtak. Rácalmás például mintegy egymilliárd forintot fordíthat működésre, utak aszfaltozására, épületek energetikai korszerűsítésére. Iváncsa a működési támogatás mellett 414 millió forintot fordíthat például csapadékvíz-elvezetési feladatokra, járdák és utak javítására, a családsegítő épületének felújítására, a temető fejlesztésére. Adony mintegy 200 millió forint támogatásban részesült, amelyek vízelvezetési feladatokra, buszvárók kialakítására, a rendőrőrs és a templom felújítására, útjavításokra fordíthat. Kulcs ugyancsak 200 millió forintot fordíthat működésre, új bölcsődei férőhelyek kialakítására, partfalvédelmi feladatokra.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

Gyászfeldolgozó tanácsadás szeptembertől

0
A Szent Pantaleon Kórház arról adott hírt, hogy szeptemberben 5-dikén, csütörtökön 13 órától újra indul az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében gyászfeldolgozó foglalkozás. Tóth Adrienn gyásztanácsadó...
DunaOnline

FREE
VIEW