KezdőlapPolitikaBarta Endre nem értett egyet az alpolgármesterek illetményének emelésével

Barta Endre nem értett egyet az alpolgármesterek illetményének emelésével

-

A mai felgyorsult világ egyik legfontosabb szabálya: az internet nem felejt! Szerkesztőnk kutatómunkája során az egyik népszerű közösségi oldalon talált egy 2017. februári keltezésű videót, amelyben az akkori ellenzéki képviselő, Barta Endre elmondta, mennyire nem ért egyet a polgármesterek, az alpolgármesterek és a képviselők illetményének emelésével.

Néhány év elteltével azonban nagyot változott a világ, és az emberek is. A jobbikos politikus Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere lett, és már teljesen más szemszögből látja a világot, azon belül az alpolgármesterek díjazását. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2022. január 20-án megtartott közgyűlésének napirendi pontjai között szerepelt a város polgármestere és alpolgármesterek illetményének, valamint költségtérítésének megállapítása, amire az országgyűlés 2021. decemberében elfogadott törvénymódosításai miatt volt szükség. Ekkor már Barta Endre lelkesen megszavazta a kollégái bérének maximális emelését. Igaz, a sajátjánál nem szavazott, ám ez nem jelentett nagy kockázatot a Rajta Újváros Egyesület többségben lévő képviselői miatt. 2022. január 21-én „Maximális mértékben emelték az alpolgármesterek bérét Dunaújvárosban” címmel jelent meg az üggyel kapcsolatos cikkünk. Az írásban megjelent, hogy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítása szerint a megyei jogú város polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 1 300 000 forint. Ezen kívül a főállású polgármester havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, ami ebben az esetben 195 000 Ft-ra emelkedik. Az alpolgármesterek esetében már bonyolultabb volt a helyzet, mivel itt már lett volna mérlegelési lehetőség. A törvény szerint, a főállású alpolgármester illetményének összegét a polgármester illetménye 70-90%-a közötti összegben a képviselő-testület állapítja meg. Fentiek alapján a főállású alpolgármester illetményét 910 000-Ft és 1 170 000-Ft közötti összegben lehetett volna megállapítani. Annak ellenére azonban a maximális emelést hagyták jóvá, hogy rendre arról panaszkodtak, milyen nehéz gazdasági helyzetben van a város. Tehát 2022. január 01-től Mezei Zsolt, Barta Endre és Szabó Zsolt alpolgármesterek havi fizetése 1 170 000, míg a költségtérítésük 177 500 Ft lett. A hat évvel ezelőtti videóban Barta Endre azt mondta, hogy az akkori emelkedés mértékével a dunaújvárosi embereket szeretné támogatni. Kíváncsian várjuk azon városlakók, vagy intézmények jelentkezését, akik a legutóbbi emelt összegből részesültek. Amennyiben ez nem történt meg, akkor elmondhatjuk, hogy véleményünk szerint nem egy sziklaszilárd elvek mentén politizáló képviselőről van szó.

-Hírdetés-[adrotate banner="5"]
- Hírdetés-

El kell olvasni

150 ezer forint adomány gyűlt össze a gyermekosztálynak

0
A Móricz Iskola képviseletében átadták a 27. Jótékonysági Pedagóguskoncerten összegyűlt adományt a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának - erről adott hírt egészségügyi intézményünk. Mint azt...

Pindúr Pandúrok az egyetemen

DunaOnline

FREE
VIEW